"Лидерите на страните-членки се разбраха, че се разбират и оставиха решенията на министрите на енергетиката". Това заяви по БНР Руслан Стефанов, програмен директор и главен икономист в Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) във връзка с решенията на последния Европейски съвет, който разгледа мерки за противодействие на  за увеличаващите се цени на енергията. 

Позитивно е разбирателството по общото закупуване на енергоносители, смята Стефанов и добави: Най-сетне ще има общ енергиен пазар в Европа. 

Съвместното купуване на природен газ ще бъде на доброволен принцип, но се предвижда чрез този механизъм задължително да бъдат запълнени най-малко 15 процента от запасите, необходими за зимата догодина.

Германия се съгласи да се дискутират възможностите за поставяне на таван на цените и така вече идват тези странни думички като "динамичен таван". Главният проблем, според Стефанов, е именно таванът на цените.

Когато наложиш таван и цената не е пазарна, търсенето се увеличава, което означава увеличено потребление на газ, какъвто няма, така че предлагането намалява, тоест част от каргата втечнен газ, които пристигат към Европа, ще се насочат към Азия, коментира Стефанов.

Това пазарите много лесно могат да го направят и съответно Европа ще остане без газ и затова се въвежда този динамичен елемент на тавана, като идеята му е да следва цените в Азия. В момента, в който там цените се повишат и тук таванът ще се повиши, така че да е достатъчно висок, че да може да дойде този газ в Европа. Това общо взето означава, че таван няма да има, заключи по темата Руслан Стефанов.