"Газпром" може да изпрати в Гърция трета партида втечнен природен газ от своя проект за втечнен природен газ "Портовая" в Балтийско море. Сега танкерът "Псков" с LNG товар е на входа на Суецкия канал, но след това товарът може да отиде в Гърция до приемния терминал на остров Ревитуса. Това пише "Комерсант", като се позова на свой източник.

Руските танкери "Псков" и "Великий Новгород" вече са разтоварили своя LNG товар на терминала на гръцкия остров, съответно на 3 октомври и 16 ноември, показват данни на аналитичната компания Kpler, съобщи руското издание. Купувачът е неизвестен, но може да е някой от европейските търговци, които след това продават този газ на борсата. В същото време Гърция продължава да купува тръбопроводен газ от "Газпром", но България отказа руски доставки, като сега се снабдява главно с доставки от Гърция.

От компанията не коментираха доставките за Гърция и общата маркетингова стратегия на "Портовая", отбеляза "Комерсант".

Влиза ли руски газ в България

Във връзка с описаните по-горе доставки депутатът от "Демократична България" Йордан Мирчев на 17 ноември попита в Народното събрание енергийния министър Росен Христов дали страната ни в момента получава газ от Русия от танкера "Велики Новгород". България не е получила руски втечнен газ, а газ от танкер от Норвегия, отговори му Росен Христов.

Министерството на енергетиката по-рано (на 4 ноември) информира и показа снимки за "посрещането" на норвежкия танкер в Гърция, на което присъстваха няколко български министри.

Това, което се иска от компании, с които България търгува, е да гарантират произхода и той да не бъде руски, отбеляза Росен Христов, отговаряйки в парламента. Той обаче обърна внимание, че няма химичен път, който да доказва произхода на молекулите газ.

"България няма възможност да "вземе" цял танкер и да го изконсумира в рамките на няколко дни или да складира в газовото хранилище. Всички покупки на втечнен газ се извършват чрез т.нар. "суап" сделки - т.е. някой взема газа от танкера наведнъж и прави равномерно подаване през целия месец според нашите нужди. Този газ, който в момента се разтоварва на терминала Ревитуса, не идва в страната ни. Той влиза в газопреносната мрежа на Гърция. Към нас се подават стабилни количества газ на ежедневна база", обясни министърът.

"Няма как ние да гарантираме тези молекули, но има как да гарантираме, че ние не плащаме за руски втечнен газ, като искаме сертификати за произход", изтъкна Росен Христов.

Каква е стратегията на "Газпром"

Друг товар от "Портовая" е бил изпратен на 21 ноември с регазификационния кораб "Маршал Василевски" до Калининград. Такива доставки не са изгодни за "Газпром", тъй като регионът обикновено се снабдява с много по-евтин тръбопроводен газ през Литва. В същото време LNG терминалът в Калининград е необходим за застраховка в случай на прекратяване на транзита - за тест на системата.

Заводът за втечнен природен газ "Портовая" с капацитет 1,5 милиона тона е изграден на базата на компресорната станция "Портовая", която преди това доставяше газ на взривения газопровод "Северен поток". Производството на LNG на място започна на 6 септември. Пускането на "Портовая" съвпадна с тежката енергийна криза в Европа, причинена от намаляването на доставките на газ по руски тръбопроводи за "неприятелски" страни, отбеляза "Комерсант". През септември беше съобщено, че капацитетът може да бъде разширен с още 2 милиона тона. Сега заводът се състои от две линии за втечняване, използващи технология Linde, резервоар за съхранение на LNG на сушата с капацитет от 42 000 кубични метра и плаващо съоръжение за съхранение с капацитет от 135 000 кубични метра.

В момента санкциите на ЕС не се прилагат нито за руския тръбопроводен газ, нито за LNG. Въпреки това Финландия, балтийските страни, Полша и Обединеното кралство спряха да купуват руски LNG след избухването на военните действия в Украйна, се казва в статията на руското издание.

Експертът Александър Собко смята, че няма нищо неочаквано в доставките на втечнен природен газ за Гърция, въпреки че "Газпром" продава и тръбопроводен газ на този пазар. Въпреки това, отбеляза експертът, Гърция внася и LNG; миналата година покупките възлизат на 1,6 милиона тона. "В този случай руският LNG в Гърция се конкурира предимно с друг LNG. Освен това, в условията, когато общият обем на износа по руски тръбопроводи за Европа е минимален и се определя от технически и политически ограничения, не е необходимо да се говори за възможно намаляване на износа на мрежов газ на фона на нови доставки на LNG", коментира Собко. Анализаторът също така обръща внимание на факта, че "Газпром" е избрал да доставя своя LNG в страната, която е най-отдалечена от основните газови хъбове в Европа, може би за да не се отразят тези доставки на борсовите котировки.

Каква е стратегията на ЕС

Европейската комисия вече предложи таван на цената на газа, търгуван в Механизма за прехвърляне на собственост в Нидерландия (TTF), който служи като отправна точка за много трансакции с природен газ в ЕС. Ограничението ще се задейства автоматично върху фючърса на газа за месец напред, ако цената надвиши 275 евро (283,9 долара) за мегаватчас за две седмици и спредът спрямо глобалните цени на втечнения природен газ е 58 евро или по-висок.

Пиковете на цените на TTF през август от близо 350 евро (364 долара) за мегаватчас не биха били достатъчни за задействане на тавана, тъй като впоследствие те се понижиха под прага от 275 евро за по-малко от две седмици, отбеляза ЕК.

В момента цената на природния газ е малко под 120 евро и е значително по-висока от тази преди изостряне на напрежението с Русия.

Министрите на енергетиката на страните от ЕС обсъждат и създаването на платформа за съвместно закупуване на газ и споразумения за подкрепа между държавите членки.