Нарасналият добив на петрол в САЩ ще изпревари слабото търсене в глобален мащаб и ще доведе до натрупване на големи запаси в света през следващите девет месеца. Това съобщи днес Международната агенция за енергията (МАЕ), цитирана от Ройтерс.

Прогнозите изглежда подсказват необходимостта организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и техните съюзници да намалят добива, за да балансират пазара, въпреки че удължиха срока на споразумението за съкращаване на петролния добив.

Търсенето на петрол, произведен от страните от ОПЕК, може да спадне до 28 милиона барела дневно в началото на 2020 година, което е 17-годишен минимум, отбелязва ТАСС.

Растежът на предлагането от страните, които не са част от картела през 2020 година може да се ускори до 2,1 милиона барела дневно, като 2 милиона от тях се очаква да са от САЩ.

"Затягането на пазара не е проблем за момента и всяко ново балансиране изглежда се отлага за в бъдеще", посочва МАЕ в месечния си доклад.

"Несъмнено това е голямо предизвикателство за тези, които са поели задачата за управление на пазара", сочи докладът, имайки предвид ОПЕК и съюзниците като Русия.

При сегашното ниво на добива на ОПЕК от 30 милиона барела на ден МАЕ прогнозира, че световните петролни запаси могат да се увеличат със 136 милиона барела до края на първото тримесечие на 2020 година

Запазвайки прогнозите си за търсенето на петрол за остатъка от 2019 година и 2020 година, агенцията, чиято централа е в Париж, определя като насърчаващо очакваното подобрение в търговските отношения между САЩ и Китай. МАЕ обаче обръща внимание на известна слабост в европейската промишленост и по-бавен растеж в потреблението на енергия в Индия.