Германските производители на фойерверки твърдят, че са изправени пред екзистенциална криза, след като правителството забрани фойерверките като част от карантинните мерки с намерението да забавят високия темп на заразяване с коронавируса по празниците в края на годината, информира ДПА.

Коледният локдаун, обявен в неделя, включва забрана за фойерверки в единствените три дни, през които те са законни в Германия - дните преди новогодишната нощ.

Секторът осигурява 95 процента от годишните си приходи през декември, когато градовете се задимяват от пиратки и ракети за милиони евро в чест на новата година, сочат данни на Германската асоциация на пиротехническата промишленост (VPI).

Сега цялата индустрия е застрашена от несъстоятелност, предупреждава Томас Шрайбер, председател на VPI, в отговор на съобщението на правителството.

Асоциацията алармира, че секторът за 130 милиона евро е изправен пред загуба на по-голямата част от приходите си. По думите на Шрайбер е необходима отделна парична помощ, за да се подсигури препитанието на 3000 души в бранша.

Приходите от други събития и тържества, за които се поръчвa заря, вече бяха силно засегнати от забраната за публични събирания през по-голямата част от 2020 година.

"В сравнение с други сектори, имаме огромния проблем, че можем да направим годишния си оборот само през последните три дни от годината", изтъква управляващият директор на асоциацията Клаус Гоцен.

Макар федералното правителство да увеличава финансовата помощ за бизнеси, засегнати от ограничителните мерки, като магазините за стоки от не първа необходимост са затворени, адвокатите на асоциацията се опасяват, че компаниите ще останат с празни ръце.

Въпреки разговорите за забрана на фойерверките, водени по-рано през годината, властите първоначално бяха решили да разрешат годишната продажба на пиратки и ракети в супермаркетите и други магазини.

В резултат пиротехническите компании бяха започнали обичайните си доставки, обяснява Шрайбер. Сега търговците на дребно в Германия се чудят какво да правят с тези неизползваеми стоки.