Световните цени на храните леко са се понижили през юни след пет последователни месеца на растеж, под натиска на срива в цените на млечните продукти. Това се посочва в публикуван днес доклад на Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО), цитиран от Ройтерс.

Организацията запази без промяна прогнозата си за световното производство на зърнени храни през 2019 г. спрямо очакваното през юни. Очакваните количества все пак са с 1,2 на сто над нивата на производството през 2018 година. По-голямата част от растежа се очаква да дойде от нарасналия добив на пшеница.

Индексът на ФАО, отчитащ месечните изменения в цените на кошница от зърнени и маслодайни култури, млечни продукти, месо и захар, миналия месец е бил на ниво средно 173,0 пункта спрямо коригираната към повишение оценка за 173,5 пункта през май.

Индексът на цените на млечните продукти се е сринал с 11,9 на сто спрямо май, но все още е с 9,4 на сто над нивото от началото на годината. Понижението през юни е провокирано от по-големите възможности за износ и слабото търсене за внос.

Индексът, следящ цените на зеленчуците, също се е понижил, макар и доста по-слабо. Той е отстъпил с 1,6 на сто на месечна основа до най-ниското равнище от декември начело с поевтиняването на палмовото и соевото масло.

Индексът за житните култури обаче е нараснал с 6,7 на сто спрямо май и с 3,8 на сто спрямо юни миналата година. Най-голямо повишение се отчита при износните цени на царевицата, най-вече заради очакванията за намаляване на доставките от САЩ, които са най-големият световен производител.

Индексът, отчитащ промените в цените на месото, се е повишил с 1,5 на сто на месечна основа и с 4,2 на сто, отчетено на годишна основа.

В третата си прогноза за 2019 г. ФАО очаква световното производство на житни култури да е на ниво 2,685 млрд. тона, каквито бяха прогнозите и през юни. Това е с 1,2 на сто над количествата,