Годишни загуби за 552 млн. евро (1,1 млрд. лв.) бележи България от фалшифициране на стоки от 13 икономически отрасъла. Това сочи ново изследване, изготвено от Службата на Европейския съюз за интелектуална собственост (EUIPO) и обхващащ целия Европейски съюз, съобщава Инвестор.

На глава на населението това означава, че се губят по 77 евро, или 150 лв, годишно, както и близо 17 хил. работни места. Причината за по-слабата заетост е, че законните производители произвеждат по-малко, отколкото биха произвеждали при липсата на фалшифицирани продукти и заради това наемат по-малко работници .

Според доклада поради наличието на фалшиви стоки 13-те отрасъла в България губят 19,8% от директни продажби годишно.

Данните сочат, че секторът, който е най-потърпевш от фалшиви стоки и продукти, е фармацевтичният. От фалшифициране на лекарства са били изгубени 519 млн. лв., което е около половината от общата сума за всички сектори. Като цяло за сектора това представляват изгубени годишни продажби от 25,4%.

На второ място, макар и с над три пъти по-малка сума, са облеклата - с годишни загуби за 163 млн. лв. или 14,3% от продажбите на година. Малко след това са козметичните средства, където сумата възлиза на 130 млн. лв.

В топ 5 са още виното и спиртните напитки със загуби за 129 млн. лв. и игрите - с 29 млн. лв.