На 1 октомври по интерконектора Гърция-България трябва да текат търговски количества газ. Това каза служебният министър на енергетиката Росен Христов пред журналисти след края на срещата при президента Румен Радев, на която бе дискутирана темата за пускането в срок на интерконектора, предаде БТА.

"Има някаква увереност, че проектът ще бъде завършен и пуснат в експлоатация навреме. Строителят пое всички ангажименти, че влизането в експлоатация ще бъде навреме - на 1 октомври по тръбата трябва да текат търговски количества газ", заяви служебният министър на енергетиката.

В момента интензивно се работи между ДНСК и Националния строителен надзор, комплектова се документацията, за да изчистим въпроса с етапите, за да можем да въведем обекта в експлоатация, каза на свой ред министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков. Той увери, че проблемните точки в строителството ще бъдат следени всеки ден, заяви той. По думите на министъра към днешна дата, част от проблемните точки са започнали да се изчистват.

До 7-8 септември ще бъдат напълно завършени строителните дейности, каза изпълнителният директор на фирмата изпълнител "АВАКС" (AVAX) Антонис Митзалис по време на срещата в президентството.

Строителят обеща в рамките на август да бъдат изпълнени останалите аспекти за довършване на интерконектора, но все пак си остави отсрочка от максимум седмица след края на този месец, в която да бъде напълно готов проектът.

"Ще направим всичко възможно, което е по силите ни, за да може този проект да влезе в експлоатация", обеща той. Направен е разчет във времето за това как да се случат нещата по най-експедитивен начин, изтъкна Митзалис, цитиран от БТА.

Изпълнителният директор на "АВАКС" допълни, че по време на епидемията от КОВИД-19 през 2020 г. компанията е имала проблеми със заболеваемостта, което е довело до затрудения в строителството на проекта. 35 висококвалифицирани специалисти се разболели от коронавирус. Имало е и малко затруднения строителят да се ориентира в точните пускови срокове, но сега вече компанията е наясно с тях.

Дори и след предаването на интерконектора, строителят има двугодишен гаранционен период на поддръжка, през който "АВАКС" ще бъде на разположение, добави Антонис Митзалис.

Междувременно изпълнителният директор от българска страна на проектната компания "Ай Си Джи Би" (ICGB) Теодора Георгиева каза, че в момента се провежда дискусия с "Булгаргаз" кога точно да се активира точката Комотини за приемане на азерския газ (по новата газова връзка). Тя уточни, че има информация, че общественият доставчик има сключен анекс и резервиран капацитет до края на септември да приема азерски газ от "Неа Месемврия" - Сидерокастро, така че "Ай Си Джи Би" ще се съобрази изцяло с поетите ангажименти на "Булгаргаз", за да може да се активира точката Комотини.

България временно получава азерски газ през съществуващата точка "Неа Месемврия", която е точката на свързване на Трансадриатическия газопровод с гръцката газопреносна система.

"Ние вече сме на финалната права", изтъкна Георгиев. Основните дейности вече са свършени, но има съпътстващи дейности, които са задължителни за узаконяване на проекта, уточни тя.

Акционерна структура на вече сертифицираната проектна компания ICGB

Схема: ICGB

Кои са двата риска, според Александър Николов

Ако интерконекторът Гърция-България влезе в екполоация на 1 октомври, цената на природния газ в България може да се понижи драстично, отбеляза преди дни бившият министър на енергетиката Александър Николов. За да се случи това, трябва документалната процедура да е извървяна. Ако обаче това не стане, България ще бъде поставена в изключително зависима и тежка ситуация.

Вторият риск е, че количествата газ от договорените карга, които могат да постъпят в страната ни (трите до края на годината и останалите четири през 2023 г.), няма да могат да преминат през алтернативното трасе Кулата-Сидирокастро, защото оттам ще трябва да има отново азерски газ. Това ще направи зиматата изключително тежка с много високи цени на природния газ, предупреди Александър Николов.