Газопроводът, който свързва Гърция и България, ще започне работа през септември-октомври тази година. Това обяви пред журналисти Теодора Георгиева, изпълнителен директор от българска страна на съвместното дружество ICGB.

В смесеното предприятие с равни дялове участват Българският енергиен холдинг и гръцко-италианският консорциум IGI POSEIDON S.A.

Към края на месец юни проектът е завършен на 98%. Линейната част е изпълнена изцяло, всички тръби са заварени, положени, зарити и хидротествани. Успешното приключване на хидравличните изпитания гарантира, че съоръжението отговаря на всички стандарти за бранша и е качествено изградено, обясни Теодора Георгиева, цитирана от БТА.

Продължават довършителни дейности по изграждане на наземните съоръжения - двете газоизмервателни станции при град Стара Загора и град Комотини. Станцията на българска територия е завършена на 100% и е с изпълнени пневматични тестове. Вече е запълнена станцията и газопроводът с газ в посока Стара Загора - Комотини, след което ще бъдат извършени функционалните тестове на измервателните линии, каза Теодора Георгиева. По думите й това ще бъде най-високотехнологичният газопровод в страната, тъй като интерконекторът ще се управлява изцяло автоматично.

Акционерна структура на оператора на българо-гръцката газова връзка

Схема: ICGB

Според Георгиева при влизането в експлоатация газопроводът ще разполага с капацитет от 3 млрд. кубични метра газ, колкото е потреблението на България.

Теодора Георгиева изрази надежда за пълна политическа подкрепа. Очаква се решение от Европейската комисия и от нашата страна за сертифициране на независим преносим оператор. Същият процес върви и в Гърция.

Срокът за такова сертифициране обикновено е 3 месеца, като се очаква в този случай той да бъде съкратен заради важността на газопровода и ползите, които ще има за българския пазар след въвеждането му в експлоатация.

Очаква се по-късно днес междусистемната газова връзка Гърция-България в района на Стара Загора да бъде инспектирана от министър-председателя Кирил Петков.