В случай на необходимост сме готови да възобновим преговорите с "Газпром", заяви служебният министър на енергетиката Росен Христов в отговор на въпрос на брифинг в Министерския съвет, предаде БТА.

Ще се преговаря ли с "Газпром"

"Както многократно заявих, в момента анализираме всички възможни канали за доставка на газ. "Газпром" е един от възможните канали, който все още е на масата", заяви министърът. Той обаче отбеляза, че за правителството в момента преговори с "Газпром" не са приоритет, кабинетът се опитва да осигури количества газ през други доставчици. "Газпром" ни е последният вариант, посочи министър Христов.

Министърът допълни, че засега приоритетно е доставянето на втечнен природен газ (LNG), газ от Азербайджан, както и от други алтернативни доставчици.

Какво е състоянието на "Булгаргаз"

Министър Христов съобщи, че на заседанието на кабинета днес е одобрено отпускането на заем в размер на 800 млн. лв. на "Булгаргаз", като намерението е да се осигурят средства за закупуване на газ, както и за оперативни разходи. Това е част от програмата за стабилизиране на "Булгаргаз", разработена в рамките на кризисния щаб и съответно ръководена от Министерството на енергетиката. Вярваме, че с тези средства дружеството ще може да посрещне непосредствените си нужди за разплащане със своите контрагенти през следващите месеци. 

По темата за "Булгаргаз" министърът каза, че противно на многото коментари, дружеството е на печалба. За шестте месеца на тази година дружеството е реализирало 6-7 млн. лв. печалба. Така че дружеството не е в несъстоятелност и не е изпаднало в криза. Компанията не е фалирала, заяви министър Христов. По думите му проблемите с дружеството са свързани основно с наличието на средства и възможността за разплащане. Колко ефективно е работила, защо не са осигурени слотове за разтоварване, това са оперативни проблеми, но компанията си функционира нормално, тя е здрава, посочи министърът. Той обаче допълни, че са необходими средства в такива обеми от една страна заради забавяне на плащанията на задълженията към контрагентите, тъй като все повече от клиентите изпитват затруднения за разплащанията. Енергийният министър отбеляза, че основните проблеми са с "Топлофикация София", които дължат няколкостотин милиона, други топлофикации също започват да имат трудности с разплащанията заради високата цена на газа.

Другият проблем идва от изразходването на средства. Увеличението на цената на газа и това, че все повече доставчици искат авансово плащане увеличава нуждите от оборотен капитал, посочи министърът. Той допълни, че заемът от 800 млн. лв., който днес отпусна кабинетът и другите средства, които се търсят възможности да бъдат осигурени, са изцяло насочени за оборотни средства, за да се разплаща "Булгаргаз" със своите контрагенти. Министърът съобщи още, че отделно от този заем се търсят възможности за дългосрочно и средносрочно финансиране от частния сектор, за да може този заем да бъде върнат на държавата в максимално кратки срокове.

Докъде е газовата връзка с Гърция

Във връзка с интерконектора с Гърция министърът коментира, че противно на всички спекулации и опити да се извлекат политически дивиденти, служебното правителство не само, че не се опитва да спре интерконектора, а е впрегнало около 30-40 човека от няколко министерства, които ежедневно полагат огромни усилия газовата връзка с Гърция да бъде пусната в срок. Преди нас просто ситуацията е била с много ниска форма на контрол, което е позволило тези забавяния и липсата на конкретна информация, каза министърът. Той отрече всякакви спекулации, че е издал заповед за спиране на вписването. Това, което се опитахме да направим, е да коригираме грешка на имената, така че да предотвратим връщане на вписването от Агенцията по вписванията. В момента всички тези административни въпроси са отстранени и вписването се очаква да излезе в срок, увери министърът. Той обаче подчерта, че вписването е най-малкият проблем на интерконектора.

"Ако ние искаме да го спрем, единственото нещо, което трябва да правим, е да не си даваме зор да го пуснем", заяви министър Христов. Така че това, което ние правим е, че мобилизираме всички министерства, въвлечени в процеса - на регионалното развитие, на енергетиката, на транспорта, на земеделието. Всички експерти са на разположение и работят по проекта, каза Христов. Опитваме се максимално бързо да отстраним всички административни и документални нарушения.

По проекта има сериозни забележки от институции, основно свързани с експлоатацията и сигурността на обекта, съобщи министърът. Като пример той даде пожарната безопасност. Няма как да пуснем обект, който не отговаря на системите за пожарна безопасност, отбеляза служебният министър.

Христов каза, че в понеделник ще бъде на обекта, а в петък, в президентството ще има среща със собственика на компанията, който извършва строителството - "Авакс", за да получи пълна информация за хода на работата. Министърът каза още, че обектът се очаква да бъде пуснат в експлоатация в началото на септември.