След като на 8 юли довършихме дейностите по интерконектора с Гърция, днес вече имаме съществен напредък по финализирането на документалната част, която е нужна, за да влезе връзката в експлоатация. Това обяви на брифинг в Министерския съвет министър-председателят в оставка Кирил Петков.

Петков информира, че вече има акт 14, като проектната компания (ISGB) е поела ангажимент да осигури акт 15 и 16 в рамките на следващите четири седмици. Цената газа пада допълнително, когато имаме акт 16, каза Петков. Той отбеляза, че ползите от интерконектора ще се отразят пряко на живота на хората, точно когато идва зимата.

Цената на газа ще падне допълнително, когато имаме акт 16, каза премиерът. 

"През последните 12 години бяхме свидетели на политическото нежелание на ГЕРБ да реализират този проект. Т.нар. евроатлантици реално скрито са работили за интереса на "Газпром". Правителството доказа, че този проект може да бъде довършен в следващите шест месеца", посочи премиерът в оставка. Но и добави, че ако следващия месец не се стигне до Акт 16, това ще означава, че отново сме се върнали в годините, в които националния интерес не е водещ. Петков изрази надежда това да не се случи.

На брифинга министърът на енергетиката в оставка Александър Николов каза, че от 1 октомври нататък може да има осезаемо намаляване на цената на природния газ, като следствие от пускането в експлоатация на гръцката връзка.

"Това е ефектът за България. Проектът обаче не е важен само за България, а е важен за целия регион", смята Николов. Той допълни, че България е първата страна, която е идентифицирала Азербайджан и доставките на газ от там по Южния газов коридор като възможна алтернатива от конвенционален характер за енергийната сигурност на Югоизточна Европа.

"Фактът, че към днешна дата, дори при все още липсата на търговска експлоатация на гръцката връзка, се получават пълните количества от Азербайджан, е ясно показателен за всички", коментира Николов.

Напредъкът по пускането на търговската експлоатация потвърди и изпълнителният директор на проектната компания ICGB от българска страна Теодора Георгиева. Тя припомни, че енергийните регулатори на Гърция и на България вече са издали официално съвместно решение, с което компанията е сертифицирана като независим оператор.

Георгиева изрази надежда за по-бързо преминаване през институционалната цедка за получаване на оставащите разрешителни за експлоатация. Тя припомни, че интерконекторът има капацитет от 3 млрд. куб. метра газ на година, толкова колкото е потреблението на България (с възможност за увеличаване на капацитета за транспорт до 5 млрд. куб. метра годишно). И допълни, че интерес за пренос на газ по връзката имат Сърбия, Румъния, Унгария. 

Акционерна структура на вече сертифицираната проектна компания ICGB

Схема: ICGB