Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) не разполага с информация относно окончателно затваряне на "Благоевград - БТ" АД, съобщиха от ведомството, цитирани от bTV.

В петък бе съобщено, че тютюневата фабрика в югозападния град окончателно затваря врати и така ще сподели съдбата на друго от големите предприятия на тютюневия холдинг - това в София, която след протести на работници и продължили с месеци неясноти, беше разрушено, а машините - изнесени в Благоевград.

"Непосредствено след първите публикации в пресата, агенцията незабавно изготви и изпрати писмо до мажоритарния собственик на "Булгартабак - Холдинг" АД във връзка с изпълнението на следприватизационния ангажимент за срок от 10 години да запази основния предмет на дейност на дружеството.

"Очакваме възможно най-скоро ръководството на "Булгартабак - Холдинг" АД да уведоми АПСК относно намеренията си по отношение на дейността на "Благоевград - БТ" АД", пишат от агенцията.

Те напомнят, че според приватизационния договор има срок от 10 г. (до 14 октомври 2021 г.), в който дружеството трябва да запази основния си предмет на дейност и седалището си в България. Допустимо е дружеството или някоя от дъщерните компании в този период да не работи - но за не повече от общо 12 месеца и то без спиране на всички дружества едновременно.

АПСК посочват, че де факто "София - БТ" е възстановила производствената си дейност през 2016 г. - макар и в Благоевград. Евентуалното съкращаване на работници също не е нарушение - едва до края на 2014 г. новият собственик е бил задължен да поддържа конкретен средногодишен брой на работниците.

Все още не са постъпили отчетни документи за дейността на "Булгартабак" през миналата година, като срокът е до 30 юни.

Официално, това е третата вълна на съкращения в холдинга. Първите работници са съкратени след закриването на предприятието в София и преместването на филтровия цех от Благоевград в Пловдив. През 2017 г. е втората вълна, когато с работата си в Благоевградската фабрика близо 300 човека.