На 24 октомври 2020 година Джак Ма, основателят на "Алибаба" и един от най-богатите мъже не само в Китай, а и в света, каза в своя реч, произнесена в Шанхай, че властите в страната са "старомодни и изостанали" и поиска повече регулационни свободи за финтех компаниите. След това изчезна от общественото полезрение. Последваха проверки на фирмите му, както и глоби за милиарди долари. Властта в Китай реши да сложи под контрол големите интернет гиганти. Какво се случва към днешна дата? По темата потърсихме мнението на Цън Цон - бизнесмен и председател на Съвета за икономически и дипломатически отношения с Китай. Ето какво сподели той пред Dir.bg.


- Г-н Цон, какво става в Китай. Държавата слага под контрол големите интернет гиганти. След като в началото на годината Джак Ма, собственик на интернет гиганта "Алибаба", изчезна от общественото полезрение, сега приема да "сътрудничи"?

- Не е изненадваща позицията на Джак Ма и "Алибаба" Груп, тъй като през последните години тя стана прекалено голяма и монополизира китайския пазар на онлайн пазаруването, дигиталните разплащания и предоставяне на малки кредити на своите потребители. Времето, в което не се появяваше Джак Ма в публичното пространство, е стандартна практика при проверки от страна на властите към богати и известни личности в Китай. Сътрудничеството е единственият полезен ход в такива ситуации, тъй като властта в Китай е доста централизирана и в повечето случаи не можеш да се изправиш срещу нея дори и да си най-богатият китаец в света.

- Пан Гуншън, подуправител на Китайската народна банка, коментира, че "групата трябва да осъществи дълбоки и ефективни корекции, така че компанията да продължи да служи на реалната икономика и хората и участва активно в националните стратегии за развитие". Нека да го преведем това на разбираем език какво значи?

- Преведено на разбираем език значи "тези, които проверяваме, имат проблеми, в това не се съмнявайте. Фирмата ще продължи да функционира, няма да има съществени промени във вашето ежедневие на този етап от нашите корекции и не се съмнявайте, че въпросните корекции са в интерес на народа и по-доброто функциониране на компанията."
Общо взето се цели успокояване на хората, които се притесняват дали ще има промяна в техния начин на живот. Дотолкова е навлязъл "Алибаба" Груп в живота на китаеца.

- Държавата иска "Ант груп" да премахне монопола и да гарантира сигурността на личната и държавна информация?
- Това е една от основните цели на властта, тъй като "Ант" Груп, предлагайки най-ползваната платформа за дигитално плащане в Китай, събира изключително много информация от тази дейност.

Кой колко харчи, какви продукти и услуги купува, вземал ли е заеми, какви са размерите, връща ли ги навреме и т.н.

Тази база данни е от особена важност за Пекин, ако иска да приложи ефективно своята "Система за социален рейтинг", който постепенно ще навлезе в ежедневието на населението.

- "Ант Груп" ще кандидатства за превръщането си във финансов холдинг и всички негови институции, ангажирани с финансов бизнес, ще бъдат включени в него и ще бъдат регулирани? Какво се очаква?

- Идеята на управляващите е компанията да се съобрази максимално с нейните планове и намерения. Голямата драма между "Ант" Груп и финансовите институции досега е една от нейните дейности, при която компанията посредничи за одобряване на малки суми потребителски кредити, които се отпускат от банките и се връщат от потребителите. "Ант" Груп играе ролята на посредник, за което взема голяма комисиона, но не поема никакъв риск. С нарастването на общата стойност на тези кредити, този модел става неприемлив за банките в Китай, които имат своето лоби сред управляващите. Превръщането на "Ант" Груп във финансов холдинг ще ограничи рязко техните дейности, премахвайки редица предимства, които досега е притежавал.

- Състоянието на Джак Ма се увеличи с 2,3 милиарда долара, след като властите в Пекин глобиха основаната от него компания "Алибаба" с 2,78 милиарда долара? Защо имаше такава реакция на пазара?

- Тази реакция се основава върху предположението на инвеститорите, че налагайки тази немалка глоба към "Алибаба" Груп, проблемите на компанията са към своето приключване. Доколко е правилна тази логика е рано да се каже, тъй като не се знае дали ще има разместване на кадрите в управлението на компанията.
Тоест, не се знае дали влязат ли нови лица на ръководни постове, съпричастни с Китайската комунистическа партия, тъй като Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ неколкократно предупреди, че ще забрани търговията на акции на всяка чуждестранна компания, чиито лица в ръководството имат връзка с ККП или Китайската народноосвободителна армия.
При подобен сценарий акциите на компанията рязко ще паднат.

- Официалното становище на Пекин бе, че гигантът в електронната търговия бе санкциониран заради "злоупотреба с доминиращото си положение", с което се ограничава конкуренцията на търговците на дребно, използващи нейни платформи?

- Двете големи платформи за онлайн пазаруване на "Алибаба" Груп имат практиката да сключват договори със своите онлайн търговци, в което е записано, че излагайки своите продукти на двете платформи, нямат право да ги предлагат в други конкурентни платформи. В това се състои определената от властите "злоупотреба с доминиращото си положение".

- Джак Ма, който до миналата година беше най-богатият човек в Китай, загуби милиарди, откакто регулаторите на страната започнаха антимонополна кампания? Това ли е целта?

- Не, властите в Китай нямат проблем с това да си богат. Проблемът идва, когато компанията ти стане прекалено голяма и влиятелна, че да си в състояние да създадеш предпоставки за предизвикване на неконтролируеми за властите действия.

"Алибаба" Груп притежава най-големите платформи за онлайн пазаруване на дребно в Китай, най-голямата платформа за дигитални разплащания в Китай, най-големият B2B портал в света, а самият Джак Ма е един от най-разпознаваемите и авторитетни китайци по света.
Всичко това, събрано в едно, крие риск да накланяш или дори повеждаш общественото мнение в дадена посока, несъобразена с властите. Добре, днес може да нямаш такива намерения, но какво ще стане, ако утре се събудиш и решиш друго?

- Компанията спря първичното публично предлагане (IPO) на акции само два дни преди предлагането. Регулаторът осуети планираното пускане на борсата на акции на "Aнт" за 37 милиарда долара през ноември миналата година, дни преди това да се превърне в най-голямото първично публично предлагане в света? Става дума за сериозни пари?

- Това действие, както и наложената на "Алибаба" Груп глоба от $2.7 млрд., са само предупредителни знаци към компанията и нейния основател. Първичното публично предлагане винаги може да се направи на по-късен етап, размерът на глобата пък съставлява само 4% от общия годишен оборот на компанията, така че не е нещо фатално. Обикновено са фатални действията, които се предприемат след тези предупредителни знаци.

- Това практика ли е държавата да влиза в големите китайски компания чрез антимонополния си орган?

- Не е като да не се е случвало преди. През последните години в по-големите компании в Китай се откриват отдели, предназначени за партийни кадри, които изпълняват ролята на контролните съвети в акционерните дружества в западния свят. Не ви се бъркат в оперативния процес, но не можеш и да правите, каквото си поискате без да се съобразите с плановете на партията.

- Разширените правомощия идват, след като миналия месец президентът Си Дзинпин наблегна върху необходимостта от "укрепване на антимонополните сили", за да се овладеят гигантите, които играят доминираща роля в потребителския сектор на страната...

- Пекин от години се опитва да наложи по-строг контрол върху големите компании, особено технологичните, тъй като Китай върви към все по-дигитализирано общество. След събитията с президентските избори в Щатите, когато действащ президент на страната бива цензуриран от социалните мрежи и медиите, предполагам, че страховете на управляващите в Китай се засили и действията станаха по-твърди. Истината е, че става въпрос за "стабилност", а не толкова за "пари".