Джак Ма, основателят на "Алибаба" и един от най-богатите мъже не само в Китай, а и в света, си позволи да критикува китайските власти и малко след това изчезна от общественото полезрение - дори от екрана в собственото си тв шоу и от социалните мрежи. Къде е милиардерът? На 24 октомври Джак Ма каза в своя реч, произнесена в Шанхай, че властите са "старомодни и изостанали" и поиска повече регулационни свободи за финтех компаниите като неговата "Ант груп". По темата потърсихме мнението на Цън Цон - бизнесмен и председател на Съвета за икономически и дипломатически отношения с Китай. Ето каква сподели той пред Dir.bg.

- Г-н Цон, къде може да е Джак Ма? Говорим за един от най-богатите мъже в Китай и в света, който открито си позволи да критикува властите в страната, а след това изчезна от общественото полезрение.

- Има връзка между това, че той критикува властите, и неговото изчезване от общественото полезрение. И връзката е очевидна. В крайна сметка това, което каза публично, че в Китай липсва регулация във финансовите услуги, най-вероятно е капката, която е преляла чашата. Неговите компании "Алиекспрес" и "Алибаба" са световноизвестни. Но той е собственик и на една от най-големите компании, която притежава платформата "Алипей" за разплащанията с телефони и QR код. Става въпрос за Ант Груп.

- Ако трябва да бъдем по-конкретни, на 24 октомври в своя реч Джак Ма каза, че властите в Китай са "старомодни и изостанали" и поиска повече регулации за финтекс компаниите...

- Той го обяви публично, но и преди това е имал разногласия с китайските власти. Говоря за последната година-две, защото платформата му за разплащания събира много данни. Огромен обем информация минава през нея. В нея има данни кой какво купува, колко плаща, на кредит ли пазарува. Дейността неговата компания "Ант груп" е свързване клиенти на платформата с различни банки за кредити. В този случай той е посредник, но дейността му дава огромна база информация за поведението на хората. Примерно, кога колко пари връщат, какви пари искат като кредит, как го връщат и какво пазаруват. Когато милиарди хора купуват, сами разбирате каква база данни се събира. Държавата иска да получи част от тази информация. А компанията му се противопоставяше. До каква степен е ставало това, дали е позволявала компанията властите да имат част от информацията - не се знае. Но това, че имаше напрежение между двете страни от доста време, е факт. И според мен със сигурност Джак Ма не е предоставял цялата информация на властите. И така ескалираха нещата. Затова той си позволи да каже, че властите не правят никакви регулации и на улесняват бизнеса. Разбира се, това не е добре за китайските власти. И така се стигна до проверки на компаниите му.

Има връзка между това, че той критикува властите, и неговото изчезване, казва Цон

Снимка: Getty Images/ Guliver Photos

- Той бе също така и част от журито в едно популярно телевизионно предаване, но след речта, която даде през октомври, бе сменен. Как ще коментирате това?

- Трябва да спомена само това, че шоуто, в което бе жури, е негова продукция. Той участва в свое собствено шоу. Няма как това да не е странно, но предвид факта, че го проверяват и положението е сериозно, по-скоро е съвсем нормално той да намали оборотите.

- Може ли да определим това като стил на поведение на богатите в Китай, когато се дърпат от публичния живот за известно време, защото са проверявани?

- Да, определено има такава тенденция. В този смисъл случващото се с Джак Ма сега не е изключение. Той е изключително разпознаваем по света и е сред най-богатите китайци. Когато през годините властите проверяваха хора от шоубизнеса - актьори, певци и др, те точно това правят - скриват се за известен период от време. Така че сега Джак Ма не прави изключение. Като цяло, каквото и да каже той в този момент, най-вероятно ще се възприеме негативно върху цялото разследване, а това развитие може да повлияе лошо и върху капитализацията на компаниите му. Говорим за чисто икономически аспект в една такава ситуация в Китай предвид огромния пазар. И това пак е свързано с информацията, която той притежава.

Това няма да е прецедент за Китай държавна компания да влезе като акционер в частна компания, споделя Цон

Снимка: БТА

- Колко нелицеприятно за властите в Китай е да се говори, че страната има много голям вътрешен дълг, че вътрешната задлъжнялост на фирми и домакинства е огромна?

- Няма как да е добре да се говори това. Вътрешният дълг на Китай е в исторически рекорд, а междуфирмената задлъжнялост е огромна. Хората дърпат много кредити. Между правителството и банките също има голям дълг. И на този фон бизнесът на Джак Ма е сравнително стабилен. Към момента, когато го проверяват, и с мащабите на посредническата му дейност, говорим за над 500 милиона клиенти, които са изтеглили кредити през него от над 100 банки. Естествено, говорим за кредити, които се обслужват, но паричният поток е огромен. На този фон на задлъжнялост технологични компании са добре. Най-задлъжнелите фирми са в други сфери - инфраструктура и строителство.

- Информацията за вътрешната задлъжнялост и дефицита защо притеснява ръководните органи в Китай?

- Много ги притеснява. Към края на 2020-а става въпрос за около 320% процента дефицит от Брутния вътрешен продукт (БВП) на Китай. Джак Ма има информация за плащания между хората и банките в размер на над 220 милиарда долара. Това е информацията отпреди няколко месеца. Пак ще кажа, че вътрешната задлъжнялост по последни данни към 2020-а е в рамките на около 315-320% от БВП.

бизнесът на Джак Ма е сравнително стабилен

Снимка: Shutterstock

- Колко ще продължи "скриването" на Джак Ма?
- Предполагам, че до месец, месец и малко трябва да има някакъв резултат. Компаниите му все пак трябва да оперират. Когато собственикът или най-представителното лице няма как да работи на пълни обороти, това се отразява на компаниите. Така че затишието предполагам, че ще е още известно време, след което ще има и някаква информация. И тук също ще е интересно. Защото в един момент трябва да стане ясно как властите ги виждат нещата и колко сериозно е това, което те са намерили при проверките. Така ще стане ясно и какви стъпките ще предприемат, дали ще има някакво участие на държавата в неговите компании. Това няма да е прецедент за Китай държавна компания да влезе като акционер в частна компания. Пак казвам, че Джак Ма е прекалено разпознаваемо лице, а неговите компании са технологични и добре позиционирани. Със сигурност ще го оставят да ги ръководи, защото смяна на върха ще доведе до реакция върху капитализацията. Така че очаквам в рамките на месец и малко да има развитие.

- Джак Ма от няколко месеца не е пускал нищо и в профилите си в социалните медии...
- И това е нормално. Когато публични и известни личности са проверявани в Китай, те също изчезват за три-четири месеца, а след това се появяват отново. Неговият случай не е по-различен. Все пак трябва да имаме предвид силата на концентрираната власт в Китай.