Китайският гигант в електронната търговия Алибаба (Alibaba Group Holding Ltd) надмина очакванията на Уолстрийт за тримесечни приходи благодарение на бумът на онлайн пазаруването, предизвикан от пандемията, предаде Ройтерс.

Резултатът е отчетен, в момент когато Китай налага ограничения на разрастващата се бизнес империя на Джак Ма. Алибаба бе принудена да отмени първичното публично предлагане за 37 милиарда долара на финансовия си филиал на Ант груп (Ant Group), допълва БТА.

Както Dir.bg писа в края на октомври един от най-богатите китайци остро разкритикува финансовата регулаторна система на Китай, като я сравни с управлението на заложна къща.

Няколко седмици по-късно Джак Ма загуби над 11 милиарда долара от личното си богатство и от първо отиде на трето място в класацията на китайските милиардери.

Междувременно бизнесменът изчезна от общественото пространство. В резултат от това в социалните медии набраха скорост спекулации за местонахождението на милиардера след медийни съобщения, че той е пропуснал финалния епизод на телевизионно предаване, в което беше съдия.

През януари Джак Ма се появи публично за първи път от три месеца и допринесе за разсейване на опасенията на инвеститорите и за поскъпване на акциите на Алибаба.

Печалбите

През ноември миналата година в Деня на самотните сърца, най-голямото онлайн пазаруване, засенчило Черния петък и Кибер понеделника в САЩ, бяха регистрирани продажби общо за 74 милиарда долара.

Приходите от основна търговия дейност на Алибаба за третото финансово тримесечие са се увеличили с 38 на сто до рекордния максимум от 195,54 милиарда юана. Принос имат пазарите в Китай с възстановяване на икономиката от коронакризата.

Общите приходи за трите месеца до 31 декември са нараснали с 27 процента до 221,08 милиарда юана (34,24 милиарда долара), което е над оценките на анализаторите за 214,38 милиарда юана, според данните на Рифинитив (Refinitiv).

Чистата тримесечна печалба, разпределяна между обикновените акционери, е 79,43 милиарда юана или 28,85 юана на американска депозитарна акция, спрямо 52,31 милиарда юана или 19,55 юана на такава акция година по-рано.

Кой е Джак Ма?

56-годишният бизнесмен е най-познатата в света корпоративна звезда на Китай, както и символ на технологичния бум в страната.

Чете лекции, участва в икономически форуми, обича да медитира и да играе покер. Участва във филм за кунг фу, а компанията му е партньор на Международния олимпийски комитет и ще помага за организирането на на олимпийските игри в интернет пространството. Сделката е в сила до 2028-а.

След като се оттегля от поста президент на Алибаба Джак Ма става председател на Китайския съвет за защита на природата, но остава член на органа, който номинира по-голямата част от съвета на директорите на Алибаба.