Китайският магнат Джак Ма, основателят на търговската платформа Алибаба (Alibaba), е забелязан редовно да играе голф в луксозен голф клуб на китайския остров Хайнан през последните седмици. Това съобщи днес списание "Тайм", позовавайки се на източници, предаде БТА.

От месеци около местонахождението на Джак Ма се разгарят спекулации. Според някои той е избягал в Сингапур, според други е под домашен арест или още по-лошо - в затвор с повишена сигурност.

Това е първото съобщение, че някой е видял Ма, откакто бившият учител по английски, превърнал се в звезден предприемач, участва във видеочат на живо със селски учители в Деня на просвещението на Буда - 20 януари. Тогава в 50-секудното видео, разпространено от китайски медии, Ма, се появи облечен в тъмносин пуловер и говори директно пред камерата от стая със сиви мраморни стени. От видеото не стана ясно къде се намира бизнесменът.

Макар тази поява да допринесе да затихнат предположенията, че той е бил задържан, то спекулациите за напрегнатите му отношения с Китайската комунистическа партия продължават, особено предвид продължаващата кампания на китайските власти срещу бизнес империята му.

Изчезването

В края на октомври един от най-богатите китайци остро разкритикува финансовата регулаторна система на Китай, като я сравни с управлението на заложна къща.

Няколко седмици по-късно Джак Ма загуби над 11 милиарда долара от личното си богатство и от първо отиде на трето място в класацията на китайските милиардери.

В края на миналата година трябваше да се проведе рекордно първично публично предлагане (ППП) на акции на финтех компанията му Ант груп (Ant Group) едновременно на борсите в Шанхай и Хонконг. Неочаквано то бе спряно от регулаторните органи, които се позоваха на "изменения в условията на финансово-техническия надзор". 

56-годишният бизнесмен е най-познатата в света корпоративна звезда на Китай, както и символ на технологичния бум в страната.

"Животът е като кутия с шоколадови бонбони. Никога не знаеш какъв ще избереш", казва Джак, който няколко пъти се проваля на гимназиални и кандидат-студентски изпити. Получава 10 отказа от университета в Харвард. Още по-фрапиращ е фактът, че верига за бързо хранене наема 23-има души от общо 24 кандидати, а отхвърленият е Джак. Той обаче не се примирява и успява да завърши университета в Ханджоу и става преподавател по английски. Печели само по 12 долара на месец.

През 95-та замивана за Америка като преводач на търговска делегация и там открива компютрите. Търси, но не открива информация за Китай в интернет и решава да основе своя интернет компания, с която да запълни пролуката.

Събира стартов капитал от 2 хиляди долара и започва да създава уеб сайтове. Печалбата е 800 000 долара само за три години.

Така през 99-та решава със 17 приятели да основе Алибаба, проектирана като площадка за търговия на малки и средни предприятие. Влага 60 000 долара. Името е избрано заради лесното произнасяне и асоциацията със съкровища. Офисът е в жилището на Джак.

През първите три години компанията няма никакви приходи. След 2002-ра обаче започва да расте с бързи темпове. Тогава фирмата разработва продукт, който улеснява онлайн връзката между китайски износители и американски купувачи.

Така 10 години след създаването на Алибаба Джак Ма е сред най-влиятелните хора на планетата.