Състоянието на китайския предприемач Джак Ма се увеличи с 2,3 милиарда долара, след като властите в Пекин глобиха основаната от него компания Alibaba с 2,78 милиарда долара, съобщи агенция Блумбърг, цитирана от БТА.

Джак Ма е изпълнителен председател на Alibaba.

След финансовата санкция книжата на компанията, търгувани в САЩ, са поскъпнали с 9,3 на сто и това е най-силното повишение на котировките й през последните четири години.

В "Индекса на милиардерите" на Блумбърг Джак Ма сега е на 25-а позиция със състояние от 52,1 милиарда долара.

Forbes пък оценява актуалното състояние на Джак Ма на 49.5 млрд. долара.

На 10 април китайските власти глобиха Alibaba с 2,78 милиарда долара за нарушение на антимонополното законодателство.

Гигантът в електронната търговия бе санкциониран заради "злоупотреба с доминиращото си положение", с което се ограничава конкуренцията на търговците на дребно, използващи нейни платформи. Глобата се равнява на 4 на сто от продажбите на Alibaba за 2019 година, които са били 455,7 милиарда юана или 69,5 милиарда долара. Максимумът на глоба, разрешен от китайското законодателство, в такива случаи, е 10%.

Alibaba прие санкцията и обеща да действа според закона възможно най-старателно.

Главният изпълнителен директор Даниел Зян обясни, че Alibaba ще се справи с това предизвикателство и ще продължи напред.

"Alibaba не би постигнала растежа си без стабилни правителствени регулации и услуги, а критичният надзор, толерантност и подкрепа от всички наши клиенти са от решаващо значение за нашето развитие", заяви компанията в отворено писмо, в което пишеше още: "За това сме пълни с благодарност и уважение", каза Зян, цитиран от Bloombergtv.

Ма, който до миналата година беше най-богатият човек в Китай, загуби милиарди, откакто регулаторите на страната започнаха антимонополна кампания, спирайки първичното публично предлагане (IPO) на компанията му Ant Group Co. само два дни преди предлагането. Регулаторът осуети планираното пускане на борсата на акции на Ant за 37 милиарда долара през ноември миналата година, дни преди това да се превърне в най-голямото първично публично предлагане в света, припомня Ройтерс. 

Но пък IPO на Alibaba през 2014 г. в Ню Йорк постави рекорд като най-голямото публично предлагане на акции в света, като събра 25 милиарда долара, припомня Forbes.

Сега Джак Ма е третият най-богат човек в Китай след Джун Шаншан от бутилираната компания Nongfu Spring и Пони Ма от Tencent Holdings.

Преструктуриране на гиганта по настояване на Пекин

Междувременно централната банка на Китай обяви, че Ant Group, финансово-технологичният филиал на Alibaba Group Holding Ltd, ще се преструктурира като финансов холдинг.

 

Ant е изготвил "всеобхватен и изпълним план за преструктуриране" по настояване на финансовите регулатори, заяви Китайската народна банка (PBOC), цитирана от Ройтерс.

Според условията на споразумението с централната банка Ant ще прекъсне "неуместната" връзка между платежната услуга АлиПей (AliPay), продукта за виртуални кредитни карти Цзиебей (Jiebei) и продукта за потребителски заеми Хуабей (Huabei).

Централната банка освен това е поискала от Ant да разбие "монопола си върху информацията и да спазва стриктно изискванията на бизнес регулацията за кредитната информация".

Компанията се е съгласила да подобри корпоративното управление и "да коригира незаконните финансови дейности в управлението на кредити, застраховане и имущество", информира централната банка.

От Ant е поискано и да контролира своите ливъридж и продуктови рискове, както и риска за ликвидността на продуктите на своите водещи фондове и активно да намалява размера на огромния си фонд на паричния пазар (Yu'eBao).