Китайският предприемач, основател на онлайн гиганта Алибаба (Alibaba), Джак Ма направи днес първата си публична проява от октомври миналата година, предадоха световните агенции.

Той се обърна във видеоконферентен режим към стотици селски учители от различни региони на страната по повод отбелязвания днес Ден на просвещението на Буда. На този празник от 2015 г. Ма всяка година се среща със селски учители в южната провинция Хайнан и връчва награда, учредена от неговата фондация.

В 50-секудното видео, разпространено от китайски медии, Ма, облечен в тъмносин пуловер, говори директно пред камерата от стая със сиви мраморни стени. От видеото не става ясно къде се намира бизнесменът.

По-рано в този месец в социалните медии набраха скорост спекулации за местонахождението на милиардера след медийни съобщения, че той е пропуснал финалния епизод на телевизионно предаване, в което беше съдия. Във видеото Ма посочва, че тази година не може да присъства лично на връчването на наградата, както в предишни години, заради пандемията.

Изчезването

В края на октомври един от най-богатите китайци остро разкритикува финансовата регулаторна система на Китай, като я сравни с управлението на заложна къща.

Няколко седмици по-късно Джак Ма загуби над 11 милиарда долара от личното си богатство и от първо отиде на трето място в класацията на китайските милиардери.

Малко по-късно властите неочаквано спряха планираното рекордно излизане на борсата на финтех компанията му Ант груп (Ant Group), която трябваше да пусне акциите си едновременно на борсите в Шанхай и Хонконг. В края на декември стана известно, че Алибаба е била уведомена от Управлението за контрол на пазарите на Китай, че срещу компанията се води разследване по подозрения в извършване на действия с монополен характер.

56-годишният бизнесмен е най-познатата в света корпоративна звезда на Китай, както и символ на технологичния бум в страната, припомня БТА. Изчезването му от общественото пространство породи спекулации, че може да е задържан или да има юридически проблеми. Алибаба и властите не отговориха на запитванията по въпроса за положението му и кога може да бъде следващата му публична поява.

"Животът е като кутия с шоколадови бонбони. Никога не знаеш какъв ще избереш", казва Джак, който няколко пъти се проваля на гимназиални и кандидат-студентски изпити. Получава 10 отказа от университета в Харвард. Още по-фрапиращ е фактът, че верига за бързо хранене наема 23-има души от общо 24 кандидати, а отхвърленият е Джак. Той обаче не се примирява и успява да завърши университета в Ханджоу и става преподавател по английски. Печели само по 12 долара на месец.

През 95-та замивана за Америка като преводач на търговска делегация и там открива компютрите. Търси, но не открива информация за Китай в интернет и решава да основе своя интернет компания, с която да запълни пролуката.

Събира стартов капитал от 2 хиляди долара и започва да създава уеб сайтове. Печалбата е 800 000 долара само за три години.

Така през 99-та решава със 17 приятели да основе Алибаба, проектирана като площадка за търговия на малки и средни предприятие. Влага 60 000 долара. Името е избрано заради лесното произнасяне и асоциацията със съкровища. Офисът е в жилището на Джак.

През първите три години компанията няма никакви приходи. След 2002-ра обаче започва да расте с бързи темпове. Тогава фирмата разработва продукт, който улеснява онлайн връзката между китайски износители и американски купувачи.

Така 10 години след създаването на Алибаба Джак Ма е сред най-влиятелните хора на планетата.

Чете лекции, участва в икономически форуми, обича да медитира и да играе покер. Участва във филм за кунг фу, а компанията му е партньор на Международния олимпийски комитет и ще помага за организирането на на олимпийските игри в интернет пространството. Сделката е в сила до 2028-а.

След като се оттегля от поста президент на Алибаба Джак Ма става председател на Китайския съвет за защита на природата, но остава член на органа, който номинира по-голямата част от съвета на директорите на Алибаба.

Благотворителната фондация Джак Ма е създадена през 2014 та и досега е раздала или обещала най-малко 300 милиона долара, пише БНТ.