Въпреки че страните от ЕС остават разделени относно ядрената енергия, несигурността, породена от войната в Украйна, предизвика повишен интерес от страна на политици, невиждан от десетилетия. Но дали са готови да съпоставят големите приказки с големите портфейли?

Миналия месец Европа стана свидетел на първия пример. Четиринадесет от 27-те правителствени ръководители на ЕС се събраха до Атомиума в Брюксел за първата среща на върха за ядрената енергия, организирана съвместно от Международната агенция за атомна енергия и белгийското председателство на Съвета на ЕС.

Събитието отразява забележителен подновен ентусиазъм за ядрената енергия, който не е бил виждан в Европа от десетилетия, а подобна среща на върха би била немислима само преди няколко години. Руската инвазия в Украйна през февруари 2022 г. и енергийната несигурност, която тя причини за Европа, доведоха до преоценка от страна на няколко държави, които постепенно се отказаха от ядрената енергия преди години или които досега стояха на ръба и обмисляха въпроса.

Ядрена енергия 2.0

Промяната в отношението се наблюдава не само в националните столици, но и в Брюксел. Говорейки на събитие "Ядрена енергия 2.0", организирано от френската компания EDF, финландската компания Fortum и шведската компания Vattenfall по-рано този месец, комисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон призна, че мисленето на Комисията се е променило.

"Когато се присъединих към Комисията, разбира се, исках да говоря за това, че повече ядрена енергия е критично важна за Европа", заяви той. "Но те всички ми казаха, комисар, не, не, тук не говорим за ядрена енергия. Тогава казах, така че нека говорим за "декарбонизирана преходна енергия" [и те казаха] да, можем да говорим за това", сподели той цитиран от Euractiv.

С промяната на тези нагласи Бретон призова в речта си Комисията да предложи Закон за ядрените технологии на ЕС , който ще има за цел да стимулира развитието на сектора в Европа по подобен начин на плана за действие за вятърна енергия и предстоящата слънчева харта.

. Историческото разделение на Европа по отношение на ядрената енергия означава, че участието на ЕС в сектора досега е било ограничено предимно до безопасността и извеждането от експлоатация на отпадъци чрез инициативи като Програмата за изследвания и обучение на Евратом. За момента не е ясна спецификата на инициативата, включително и времето.

Финансови пречки

Това са големи проекти и дори малките ядрени реактори (SMR), които в момента са на фокус, изискват доста авансовo финансиране. Секторът, който наскоро формира паневропейски съюз, представи поредица от препоръки за това как да се премести финансирането, обясни и изпълнителния вицепрезидент на Комисията Марош Шефчович наскоро.

Тези опции включват предоставяне на равни възможности за финансиране на ядрената енергия за слънчевата и вятърната енергия, като всички се дефинират като декарбонизиращи технологии. Така на практика се разширяват фондовете на ЕС за финансиране на ядрена енергия, насочване на средства към мащабиране на индустрията и европейски вериги за доставки и финансиране на възможности за обучение и преквалификация за привличане на работници към сектора.

Те също поискаха публична финансова подкрепа, като например създаването на европейски фонд за суверенитет, посветен на технологии за декарбонизация, включително ядрени, заедно с финансиране от Европейската инвестиционна банка за подкрепа на проекти в целия спектър от всички ядрени технологии.

Но вицепрезидентът на ЕИБ Томас Острос наскоро предположи, че банката остава предпазлива относно предоставянето на пари за ядрена енергия.

Високи нива на предварително финансиране

Говорейки след като разгледа препоръките, Шефчович каза, че той също е видял повишен интерес към ядрената енергия. "Не е изненадващо, че отношението в Европейския съюз към ядрената енергия наистина се променя", добави той.

"Но както всички в тази зала знаят, този вид проекти изискват много високи нива на предварително финансиране. Те много често са обект на преразход на бюджета. И понякога в миналото имахме дълги забавяния в строителството.

"Но въпреки всичко това, ядрената енергия представлява един от най-рентабилните начини за осигуряване на чиста енергия в мащаб и с 24/7 диспечерски капацитет. Бих казал, че наред с удължаването на живота на съществуващите атомни електроцентрали в рамките на тяхната безопасна експлоатация, аз също вярвам, че трябва да поставим фокуса върху няколко сегмента от този сектор - по-специално да обмислим как да подкрепим финансово тези проекти като начин да продължим нашия зелен преход, като същевременно гарантираме по-голяма енергийна сигурност в Европа."

Според него малките модулни реактори ММР остават ключова област на интерес поради тяхната "по-добро промишлено производство и по-ниски първоначални инвестиционни разходи" и затова Комисията възлага големи надежди на наскоро стартиралия ММР съюз.

Дългосрочно изчисляване на разходите

Luc Rémont, главен изпълнителен директор на EDF, се съгласи с Шефчович, че въпреки разходите за строителство, ядрената енергия може да бъде рентабилна в дългосрочен план. "Ядрената енергия не е скъпа, това е просто вид инфраструктура, която е по-голяма за изграждане, защото това е най-концентрираният капацитет за генериране на енергия, който имате сред всички технологии", припомни той.

"Но, разбира се, отнема известно време, за да се изгради тази голяма инфраструктура и това е мястото, където финансирането влиза в сила. Защото имате нужда от време, за да го изградите и това е мястото, където като индустрия в Европа трябва да се наблегне. Бяхме много добри в това през 90-те години, когато строихме в Европа шест до седем реактора на година."

"В електроенергетиката трудно са възможни нулеви инвестиции без схема за финансиране, подкрепяна от държавите - без нея няма да се случи нито една инвестиция", добави той. "Ядрената енергия се нуждае от собствени схеми за финансиране, за да подпомогне инвестицията, тъй като продължителността на инвестицията и рискът от ценообразуването трябва да бъдат покрити."

Изпълнителният директор на Fortum Маркус Раурамо, който също говори на събитието, се съгласи с този факт. Той каза, че много изчисления за рентабилността на ядрената енергия не вземат предвид постоянството. "Фактът, че възобновяемите енергийни източници са по-евтини с мегаватчас (MWH), това означава, че тогава има повече налични Mwh, но [трябва да имате предвид] постоянния достъп до енергия", обясни той.

"Така че можем да погледнем само заглавната цифра за това каква е цената в MWH, но след това забравяме, че това включва капацитет и постоянство, което не е случаят с възобновяемите източници."

"Що се отнася до финансирането, нека използваме наличните инструменти", добави той. "Европа разполага с инструменти за финансиране, имаме една от най-големите инвестиционни банки в света, ЕИБ. Защо да не го използваме за индустриална конкурентоспособност?", попита експертът.

Дебатите на европейско ниво ще продължат след изборите за ЕП на 9 юни.

3e-news.net