Tesla Inc. е изправена пред нов регулаторен контрол над своите финанси, докато се опитва да набере над 2 млрд. долара от продажба на акции, за да помогне за укрепване на баланса си.

Комисията за ценни книжа и борси (SEC) е издала призовка на Tesla в началото на декември, като е поискала информация относно определени финансови данни и договори, които включват нейни регулярни договорености за финансиране, съобщи производителят на електрически автомобили в четвъртък.

Завръщането на капиталовите пазари се случва на фона на рали на цената на акциите на Tesla. То представлява и потъпкване на обещанието на главния изпълнителен директор Илон Мъск, който през миналия месец отхвърли идеята за продажба на нови акции, когато се изправи пред въпросите на анализаторите за капиталовите планове на концерна, припомня в. Wall Street Journal. "Няма смисъл да набираме пари, защото очакваме да генерираме пари въпреки това ниво на растеж", каза Мъск тогава.

И в миналото Мъск има сложни отношения към набирането на средства. Като изпълнителен директор с усет към шоуто, той постигна успех в генерирането на инвеститорски ентусиазъм към Tesla, като същевременно изрази нежелание да издава акции заради опасения, които биха намалили стойността за съществуващите акционери. Той е и собственик на най-много акции на Tesla.

Въпреки тези опасения обаче нуждата от свежи постъпления за създаването на бързо разрастваща се автомобилна компания се оказва голяма. През миналата година Tesla извърши продажба на акции и облигации за близо 2,7 милиарда долара в момент, когато бъдещето ѝ изглеждаше мрачно. Преди това предлагане производителят на автомобили от Пало Алто отчете по-високи от очакваното тримесечни загуби и похарчи много пари в усилията си да увеличи производството на електрически превозни средства и да преодолее логистичните препятствия.

Очевидно сега Мъск иска да се възползва от много по-високата цена на акциите. Това би му позволило да получи евтин капитал. Илон Мъск и членът на борда на директорите Лари Елисън също така възнамеряват да купят нови акции за 10 млн. долара и съответно 1 млн. долара.

Tesla отчита печалба от две тримесечия, а цената на акциите на автомобилния пионер се утрои от октомври. С пазарна капитализация от 145 млрд. долара компанията вече струва на фондовия пазар повече, отколкото Ford, GM и Fiat Chrysler заедно. Времената, в които анализаторите предупреждаваха за недостига на капитали в Tesla, сякаш отминават.

След обявяването на увеличението на капитала цената на акциите на Tesla първоначално се понижи. Инвеститорите гледаха на този ход като на сигнал за финансови затруднения. Но след това цената скочи с повече от пет процента, за да приключи с ръст от 4,75%.

"Увеличението на капитала беше изненадващо, но има смисъл в него", пише Пиер Ферагу, анализатор от New Street. "Това е стъпка, която не очаквахме, тъй като балансът вече е силен. Но не можем да отречем, че настоящата оценка е подходящ момент за неговото укрепване", приветства Ферагу решението на ръководството на Tesla.

Чарлз Мънджър, партньор на инвестиционния гуру от Berkshire Hathaway Уорън Бъфет, също коментира акцията на Tesla: "Никога не бих купил, но никога не бих заложил срещу нея", заяви Мънджър пред американска телевизия. "Мисля, че Илон Мъск е много специален и той може би надценява себе си. Но невинаги може би бърка".

Tesla очаква предложението, включително опцията за преразпределяне, да генерира брутни приходи от около 2,3 милиарда долара. Мъск възнамерява да използва парите за укрепване на баланса на групата, както и за общи корпоративни цели. Tesla преследва амбициозни планове за разширяване и може да използва добре новите пари. Освен всичко друго и първата европейска фабрика ще бъде построена близо до Берлин.

По-малко от час преди обявяването на акцията компанията прогнозира 3,5 милиарда долара капиталови разходи през тази година, тъй като Мъск бърза да пусне нови модели, да увеличи производството си в първия си завод в чужбина и да започне да изгражда друг.

В допълнение към обявяването на акцията за увеличението на капитала, Tesla пусна и актуализация за законовите си казуси в четвъртък. Така стана ясно, че едно разследване от страна SEC за евентуално нереалистични прогнози за производство е било прекратено през декември. Но сега и Министерството на правосъдието сега се интересува от Tesla. SEC също така е поискала информация за данни, свързани с финансирането и договорните споразумения на Tesla.

Мъск има значителен опит със SEC. Когато през 2018 г. обяви в Twitter, че ще свали компанията от борсата, инвеститори и регулатори го атакуваха заради манипулация на цените. Той трябваше да се откаже от председателския пост, да пусне повече независими членове в Борда на директорите и да обърне повече внимание на комуникацията в Twitter.

Мъск също беше цитирал цена, на която щеше да изкупи обратно акциите: 420 долара. Тогава тази сума изглеждаше като много пари и повиши цената. Днес Tesla е почти двойно по-високо оценена.