Ръководителят на Газпром Алексей Милер обсъди при посещението си в Китай началото на доставките на газ по газопровода "Силата на Сибир", насрочено за 1 декември 2019 година, както и перспективите за доставка на газ от Далечния Изток на Русия и по "западния" маршрут. Това се посочва в съобщение на газовия холдинг, цитирано от ТАСС.

Милер преговаря в Пекин със заместник-председателя на Държавния съвет на Китай Хан Чжън и председателя на съвета на директорите на Китайската национална петролно-газова корпорация (Си Ен Пи Си - CNPC) Ван Илин.

"Газовият пазар на Китай продължава стремителния си растеж и само за текущата година потреблението на газ се е увеличило с обем, който е съпоставим с мощността на "Силата на Сибир", цитира думите на Милер пресслужбата на Газпром.

Страните са обсъдили и взаимодействието в областта на подземното съхранение на газ и производството му на територията на Китай.

Китайската национална петролно-газова корпорация е основният партньор на Газпром в Китай.

В края на август Газпром свърза находището в Чанядинск към газопровода "Силата на Сибир". Газът от това находище, както и от Ковиткинск в Иркутска област ще се доставя на вътрешния руски пазар и на Китай. Проектът за доставка на газ в източните райони на Китай се нарича също "източен" маршрут.

Милер заяви, че строителството на проекта ще завърши предсрочно и доставките за Китай по северния участък "Хейхе-Чанлин" ще започнат по-рано от първоначално определения срок - от 1 декември 2019 година. Договорът за "източния" маршрут ("Силата на Сибир") със Си Ен Пи Си беше подписан на 21 май 2014 година, с максимална пропускателна мощност на газопровода - 38 милиарда кубически метра годишно.

През 2015 година Газпром и Си Ен Пи Си подписаха споразумение за основните условия на доставките на газ в Китай по тръбата с находище Западен Сибир по "западния" маршрут (газопровода "Силата на Сибир" - бел. ТАСС) и меморандум за взаимно разбиране по проекта за доставки на природен газ в Китай от Далечния Изток на Русия.