Най-голямата петролна компания в света, саудитската държавна петролна компания Сауди Арамко (Saudi Aramco) подписа при посещението на саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман в Южна Корея 12 споразумения с корейски компании за милиарди долари, включително за разширяване на мощността на рафинерията си на полуострова. Това се посочва в прессъобщение на компанията, цитирано от ТАСС.

Подписан е меморандум с Хюндай хеви индъстрис (Hyundai Heavy Industries), който предвижда създаването на съвместно предприятие в областта на корабостроенето и производството на двигатели, а също така в областта на нефтохимическата промишленост.

Сключено и споразумение с нефтохимическата компания Хюндай ойлбанк (Hyundai Oilbank), което предвижда доставки на арабски петрол за рафинерията на компанията, както и други видове петрол в рамките на спотови операции. Споразумението с Къриа нешънъл ойл корпорейшън (Korea National Oil Corporation) предвижда сътрудничество в изграждането на петролни хранилища.

По данни на телевизионния канал Ал Арабиа Сауди Арамко ще инвестира 4,2 милиарда долара в мощностите на рафинерията си Ес-ойл (S-Oil) в Южна Корея.