Париж и Брюксел постигнаха съгласие за нова финансова помощ за авиокомпания Ер Франс, която в замяна трябва да се откаже от известен брой часови пояси на парижкото летище Орли. Това обяви днес френският министър на икономиката Брюно Льо Мер, предава БТА.

"Имаме принципно съгласие с европейската комисарка за конкуренцията Маргрете Вестагер за нова финансова помощ за Ер Франс", каза той по време на телевизионната програма "Голямото жури", предавана по Ел Се И, Ер Те Ел и в сайта на "Фигаро".

Това е епилогът на седмици на интензивни дискусии между Париж и Брюксел. Френската държава, която държи 14,3 процента от Ер Франс, е склонна на финансово подпомагане за компанията, засегната от covid кризата, подобно на целия авиационен сектор и изгубила 7,1 милиарда евро през миналата година. Льо Мер не поясни на колко възлиза помощта. За утре е предвидено заседание на административния съвет на Ер Франс с цел принципно валидиране на постигнатото споразумение между Париж и Брюксел.

В замяна на помощта Брюксел искаше Ер Франс да се откаже от 24 часови пояса за кацане и излитане от летище Орли. Сега е постигнато съгласие тази бройка да не е толкова висока, но Брюно Льо Мер отказа да поясни от колко часови пояса ще трябва да се откаже Ер Франс. Той иска първо да информира административния съвет на компанията. Синдикатите на Ер Франс обаче вече отхвърлиха идеята за отказ от часови пояси.