Американските компании "Найки" (Nike) и "Сиско систъмс" (Cisco Systems Inc) окончателно ще се изтеглят от Русия, съобщиха световните агенции и БТА.

"Найки" взе решение да напусне руския пазар. Нашият приоритет е да гарантираме, че подкрепяме изцяло служителите си, докато отговорно намаляваме руските си операции през идните месеци, се казва в изявление на компанията.

Компанията заяви още на 3 март, че временно преустановява дейността си във всички магазини, които притежава и управлява в Русия, в отговор на действията на Москва в Украйна. Тези, които останаха отворени, се управляват от независими партньори на "Найки", припомня Ройтерс. Тогава покупката на стоки на уебсайта Nike.com и в официалното приложението на марката стана "временно недостъпна в този регион", допълва ТАСС.

Производителят на телекомуникационно оборудване "Сиско систъмс" също ще прекрати бизнеса си в Русия и Беларус, съобщи компанията, цитирана от Ройтерс. Тя спря бизнес операциите, включително продажбите и услугите си в Русия през март.

"Вече взехме решението да започнем организирано прекратяване на нашия бизнес в Русия и Беларус", съобщиха от "Сиско".

На този фон президентът на "Майкрософт" (Microsoft) Брад Смит обяви в интервю за "Вашингтон пост", че софтуерния гигант ще продължи да ограничава операциите си в Русия, докато не сведе до минимум присъствието си в страната или не го елиминира напълно.

С решенията си трите американски корпорации се присъединяват към други големи западни компании, напуснали изцяло Русия, като "МакДоналдс" (McDonald's) и "Гугъл" (Google).