15 ресторанта от световната верига за бързо хранене "Макдоналдс" в Русия, които бяха затворени в средата на март след инвазията в Украйна, отвориха отново врати, но под ново име и с нов собственик, съобщиха ТАСС и РИА Новости. 

Новото име на "Макдоналдс" в Русия е "Вкусно - и точка" ("Вкусно - и толкова", обяви пред журналисти генералният директор на веригата Олег Пароев. По думите му, утре в страната ще отворят врати още 50 заведения, а до края на юни броят им ще бъде около 200.

Днес веригата отвори първите 15 обекта в Москва и областта, включително пилотният "Макдоналдс" на Пушкинския площад. Пред заведението се изви огромна опашка, но имаше и протест, тъй като за посетителите на "Вкусно и точка" няма да бъдат достъпни всички продукти. Например от менюто на руската версия на "Макдоналдс" липсват емблематичния Big Mac, както и сладоледът McFlurry.

Пароев обясни това с логичистни проблеми, а и с факта, че ресторантите се откриват за рекордно кратко време. 

"Макдоналдс" затвори всичките си 850 ресторанта в Русия на 14 март, малко след началото на руското нахлуване в Украйна, което Москва нарича "специална военна операция". На 16 май компанията с дял от 7 на сто в общественото хранене във федерацията заяви, че напуска Русия и чрез промишленото министерство продаде бизнеса си на руски купувач. Собственик стана бизнесменът Александър Говор.

Веригата ще работи с новия си бранд и с нови названия на ястията в менюто, а всички служители ще запазят работата си при същите условия най-малко за две години. Кметът на Москва Сергей Собянин посочи по-рано, че в обновената мрежа от заведения ще бъде запазено обичайното меню на "Макдоналдс".