През последните няколко години в Топлофикация Русе са инвестирани десетки милиони евро в екологични подобрения. Това заяви пред Dir.bg директорът на предприятието инж. Севдалин Желев. Целта е създаване на чиста енергия и постепенно премахване на въглищата като гориво за производство на топлинна и електрическа енергия

- Инж. Желев, каква е основната цел на инвестициите в Топлофикация Русе в последните години?

- Инвестициите на Топлофикация Русе се правят с основна цел създаване на чиста енергия и постепенно премахване на въглищата като гориво за производство на топлинна и електрическа енергия. Преустановяване на използването на твърди изкопаеми горива ще е възможно още този летен сезон след като първите когенератори, чийто монтаж вече приключва, влязат в експлоатация и Топлофикация Русе започне да произвежда енергия изцяло от природен газ извън отоплителния сезон.

Второ основно перо, в което инвестираме е обновяване на топлопреносната мрежа, защото без да поддържаме доброто състояние на топлопреносната мрежа няма как да осигуряваме надеждно и качествено отопление на гражданите.

В последните години сме инвестирали десетки милиони евро в екологични подобрения, модернизация, безопасна експлоатация на съоръженията и здравословни условия на труд.

- Как успявате със собствени сили да постигате толкова мащабни цели?

- Постигаме високите си цели благодарение на страхотния екип от професионалисти, с който разполагаме. Целият екип се грижи за поддържането на съоръженията в добро състояние, за да произвеждаме необходимата топлинна и електрическа енергия за гражданите. Прилагаме високи стандартни за безопасност и екология, признати от ЕС.

- Как ще задържите своите клиенти след очакваното увеличение на цените на топлинната енергия?

- Чрез подходяща промоционална кампания, както и като непрекъснато акцентираме върху предимствата на централното отопление пред останалите методи за генериране на топлина. Въпреки очакваното повишение на цената на топлинната енергия, централното парно си остава най-евтината опция за отопление и най-ефективната. Отоплението на ток е изключително скъпо, а след няколко години, когато битовите абонати трябва да излязат на свободния пазар на електрическа енергия, използването на климатици и електрически печки ще стане в пъти по-скъпо.

- Какви са останалите предимства на централното отопление, освен цената?

Доказано е, че радиаторите задържат топлината по-дълго и по този начин осигуряват по-висок топлинен комфорт.

Използването на централно отопление може да бъде изключително икономично, ако спазваме няколко прости правила. Например да не държим отворени вратите на стаите, да не поставяме предмети и мебели пред отоплителните тела.

Не мога да не обърна внимание и на незначителната инвестиция в сравнение с климатици или котли на пелети или друго твърдо гориво.