Работниците от ловешката фирма "Спарки" ще бъдат информирани за евентуална процедура по несъстоятелност до края на месеца. Това съобщи пред журналисти в парламента министърът на труда и социалната политика Деница Сачева. Министър Сачева коментира казуса, по който отношение взе и бившият омбудсман Мая Манолова. Сачева определи като "пиар акция" срещата на Мая Манолова с работниците от ловешката фирма.

"Всичко, което се е случило по отношение защита правата на хората в Ловеч, се е случило благодарение на Главна инспекция по труда. Работниците бяха информирани на 13 януари, какво ще се предприеме. Г-жа Мая Манолова отиде на 14 януари там, събра работници и се опита да си направи пиар акция", посочи Сачева.

Министърът бе категорична, че благодарение на усилията на Главна инспекция по труда, работниците са получили 4,1 млн. лв. от дължимите им възнаграждения.

"Работи се активно и с техния работодател. Поет е ангажимент пред работниците писмено, да бъдат информирани до края на месеца, дали работодателят е намерил възможност за преструктуриране и дали те ще имат възможност да останат на работа", уточни Сачева.

Тя съобщи, че в началото на февруари, ако няма възможност за подобно преструктуриране на предприятието, ще бъде инициирана процедура по несъстоятелност. "Съветвам хората да вярват повече на институциите, а не толкова на хората, които постоянно само вербализират техни проблеми, за да черпят лични дивиденти", каза тя.