Британската авиокомпания Бритиш еъруейз (British Airways) освобождава една четвърт от служителите си заради пандемията от новия коронавирус. Представители на профсъюза Юнайт (Unite) заявиха пред Скай нюз, че през идните дни компанията планира да намали 42-хилядния си персонал с 10 700 души, предаде ТАСС.

По-рано днес превозвачът обяви, че е постигнал споразумение с 6000 служители, които са се съгласили на доброволни съкращения. Освен това Юнайт очаква компанията да уведоми над 4000 души за предстоящи уволнения.

Бритиш еъруейз ще изпрати писмо до служителите си, за да ги уведоми дали ще запазят работата си и с какъв договор, или ще бъдат съкратени.

Някои от тези, които ще останат, биха могли да се сблъскат с промени в условията на труд и с орязване на заплатите с 20 процента. То бе договорено с пилотите, за да се сведат съкращенията до 270 позиции вместо първоначално планираните 1255, припомня АФП.

Бритиш еъруейз е възстановила едва 20 процента от летателния си капацитет пет месеца след спирането на въздушния трафик заради пандемията от Ковид-19.

Основните й пазари - САЩ и Индия - са затворени, а секторът трябва да се справя и с карантината, наложена от британското правителство на пътниците, пристигащи от Испания.

Бритиш еъруейз има оперативна загуба от 711 милиона лири за второто тримесечие и харчи по около 20 милиона лири от финансовите си средства на ден.