Сред най-срещаните причини за смяна на работа е желанието ни за кариерно израстване и по-добро възнаграждение. Ако пък се окаже, че сме по-близо до вкъщи, че имаме по-удобен транспорт, тогава всички сме повече от доволни.

И все пак, биха споделили много хора, очакваната по-висока заплата леко изпреварва всички останали критерии за промяна.

"Притеснявате ли се да говорите за желаното възнаграждение на интервю за работа?". През последната седмица потърсихме мнението ви в поредната наша анкета за предизвикателствата на работното място. Резултатите са повече от любопитни и показват следното:

  • 1/3 от хората са убедени, че няма място за притеснение и са длъжни да поискат това, което смятат, че отговаря на възможности им
  • 23% от гласувалите са посочили отговор "Очаквам първо те да ми предложат"
  • За 11% от тях, дали да отварят въпрос за очакваната заплата е определящ интервюиращият
  • Близо 7% са на мнение, че са по-важни други фактори и условия, а не темата за парите

Не на последно място, цели 25% от гласувалите в анкетата ни, когато им зададат този важен въпрос, откровено се притесняват да говорят за пари. Обичайните причини за тази липса на увереност са две: да не се подценят; да не се надценят. Има и трета: любопитство дали няма да им предложат повече, отколкото очакват.

Всеки може да направи изводите си сам, но е изключително важно да имаме правилна преценка на реалните ни възможности, за да няма разочарование от сблъсъка с реалността. Нека всеки от нас бъде професионалист в онова, в което смята, че може и знае най-добре. И да не спира да се усъвършенства, да се учи и придобива опит, да изпипва детайлите, да бъде адекватен в изпълнението на поетите задължения.

За никого не е тайна, че живеем във времена, които отправят множество предизвикателства към всеки един от нас. Нека бъдем по-адаптивни, продуктивни и ефективни, а възнаграждението да бъде награда за усилията ни.

Участвайте активно в ежеседмичните ни анкети за предизвикателствата на работното място.