Все по-актуалната тема за държавите и бизнеса постави организираният от Dir.bg Форум на жените предприемачи, озаглавен "Насърчаване на женското предприемачество: Ключ към икономически растеж и устойчиво бъдеще". В годината на 25-ия си рожден ден Dir.bg събра вдъхновяващи лектори, иноватори, предприемачи, лидери, представители бизнеса и публичния сектор, финансови институции, пионери от различни индустрии в разговор за проблемите и възможностите, стереотипите и трансформацията.

Сред участниците в събитието беше Милена СтойчеваТя се включи в ролята си на изпълнителен директор на Junior Achievement Bulgaria, а само четири дни по-късно пoe поста министър на иновациите и растежа в правителството на Николай Денков. 

"Наричам себе си човек, който създава и запалва искрата, и когато стартираме нещо ново и особено, когато сме предприемачи, ние имаме нужда от тази допълнителна енергия, страст, емоционалност, ако щете, която да ни държи будна вярата и вдъхновението", заяви Милена Стойчева в интервю за Dir.bg.

Тя оцени Форума на жените предприемачи като изключително значим, защото той фокусира вниманието на обществеността върху нещо, което от една страна е възможност, а от друга - положително като тенденция и явление. "В същото време позволява да бъдат обсъдени онези по-трудни теми, които обикновено не винаги биват дискутирани, които имат нова форма, през която могат да бъдат разгледани конструктивно в диалог, поставяйки го като предложение, обсъждайки го", обясни тя.

За Милена Стойчева посланието от такива събития е, че това е сфера на човешкото развитие, на която трябва да й бъде обърнато внимание, тъй като може да доведе до положителна промяна както в обществото, така и в икономиката.

"През женското предприемачество всъщност могат да бъдат отворени нови ниши на пазара, нови иновативни решения да бъдат представени, както и възможности за по-добра телеризация, не само на жените в икономическия и социалния живот, но като цяло на всички хора. Тъй като ние имаме нужда от баланс. Повече жени да предприемат, да създават свои компании, но също и повече мъже да се включват в процеса на утвърждаване на нови практики и по-скоро да работят заедно по-интегрирано, отколкото самостоятелно да се създават т. нар "силози" на възприятието и на възможностите за развитие", призова тя.

Милена Стойчева посочи 3 основни предпоставки за положителната енергия: "Едната е свързана с това, че ние трябва да осигурим възможности за образование и за развитие за всички и на бъдещите жени предприемачи, създатели на компании. Те могат да бъдат за всички възрасти. Втората предпоставка е, че трябва да осигурим среда, екосистема, която да ги подкрепя. Тя може да бъде свързана от една страна с механизми за финансиране - по-лесни, по-олекотени, по-близки до реалната ситуация, а не обременени и бюрократични, каквито в момента има, но те са много по-малки от онова, от което имаме нужда. Също може да бъде свързана и с реални примери, вдъхновение, ролеви модели, както и менторство, които да превръщат целият този процес, който поначало е труден, в нещо по-възможно, по-желано, по-подкрепящо за всеки един."

Във всички сектори в България има жени предприемачи. Милена Стойчева ги определи като такива "по природа":

"Те са такива, защото са ориентирани към това да търсят проблематиката и истинските проблеми и бързо да вземат решения и да пристъпват към действия. За мен това е най-основното качество и това, което ни прави такива, независимо от това на каква географска ширина живеем, на каква територия, в коя част на Европа... Но разликата е, че в други държави те са по-овластени, те имат повече възможности, те са по-силно подкрепяни и те се чувстват по-силни като цяло. Това, което ние трябва да направим, е наистина да отворим пътя за тяхното развитие, те да вземат да правят тези избори в живота си и също да се чувстват подкрепяни."

Милена Стойчева напомни и как заедно с ЕК и с европейския комисар Мария Габриел сформираха мрежата "Европейски форум на жените", официално стартирала на 8 март в Брюксел: "Там видяхме една общност от повече от 120 жени предприемачи от цяла Европа, които работеха заедно, които споделяха мисли, чувства, енергия, и решиха да се подкрепят взаимно, така че да превърнат това в мащабна платформа и все повече възможности за подрастващите поколения, както и за други, които решат да изберат този път."

Според Стойчева женската емоционалност може да е в основата на заряда, от който човек има нужда. "Когато стартираме нещо ново, аз наричам себе си човек, който създава и запалва искрата, и когато стартираме нещо ново и особено, когато сме предприемачи, ние имаме нужда от тази допълнителна енергия, страст, емоционалност, ако щете, която да ни държи будна вярата и вдъхновението. И заради това жените с тази си енергия могат да бъдат много добри в това, могат да бъдат успешни, но може би онова, от което имат нужда, е последователност в устойчивостта, че те могат сами да се справят с това, без да има нужда да разчитат на признание от другите, а по-скоро да вървят напред сами. За тази цел има и от обществото да разпознае това като възможност и като сила за икономиката и да подкрепи във всичките области, в които жените трябва да работят."

Освен емоционалност, страст и мотивация, е нужна и подкрепата в решението да се отглеждат деца, толерантността към кариерното развитие, както и признатото право за почивка.

"Когато работиш трябва да получиш подкрепа за това да отглеждаш децата си или пък да споделяш поне тази роля в семейството ако щете дори в обществото...Трябва да има по-гъвкави форми на работа, по-голяма гъвкавост и толерантност от гледна точка на кариерното развитие, това какво се случва с нас, ако трябва да вземем известно време, за да имаме дете или за да подкрепим това дете в неговото израстване, както и за да се чувстваме комфортно в ролята да бъдем понякога и домакини или пък да ни бъде признато правото за почивка в моментите, когато изглежда, че трябва да поемем и други отговорности."

Балансът и хармонията - както в живота, така и в работата, биха допринесли за това хората да са по-успешни. За целта обаче трябва да бъдат разпознати като ценност в обществото.

"Аз намирам своето вдъхновение в работата, която за мен не е работа, а по-скоро призвание. Аз съм предприемач, но съм и преди всичко човек на образованието. Преподавам, което ми помага да бъда много близко до студентите, учениците, до ежедневието, до онова, което се случва, до пулса на времето. Живеем в икономика на знанието. И без отчитането на знанието, на образованието като ценност, като инвестиция с най-високо добавена стойност, ние няма да можем да продължим напред, да се развиваме и да оставим наследство за следващите поколения. Моята суперсила е "нежната сила", заключи Милена Стойчева.