Повишаването на броя на жените в управленските и ръководни позиции би довело до по-добро управление на компаниите и повишена ефективност на работните процеси. По-сериозната роля на жените в бизнеса създава нови работни места, както и води до развитие на нови продукти и услуги. В този контекст бе открита втората част от Форума на жените предприемачи в България, организиран от Dir.bg.

Събитието в "Рейбоу плаза" в София събра вдъхновяващи лектори, иноватори, предприемачи, лидери, представители бизнеса и публичния сектор, финансови институции, пионери от различни индустрии в разговор за проблемите и възможностите, стереотипите и трансформацията.

Във фокуса на сесията "Равенството между половете и насърчаване на женското предприемачество: Аргументи за по-сериозната роля на жените в бизнеса" бе, че разнообразието в бизнеса, включително разнообразието на половете, е ключово за постигането на успех в днешната динамична икономика. 

Включването на жените в бизнеса може да допринесе за постигане на устойчив икономически растеж, като се увеличи конкурентоспособността и иновационността на компаниите. Напредъкът в бизнеса, който се дължи на женската инициатива и предприемачество, може да повиши икономическия растеж на страната като цяло. Критично е да се преодолеят социалните и културни бариери, които затрудняват жените да стартират и управляват свой собствен бизнес, и да се насърчи диверсификацията в инвестициите и финансирането на женски предприятия, стана ясно по време на дискусията. 

Модератор на панела бе доц. д-р Атанас Георгиев, декан на Стопански факултет на СУ "Св. Климент Охридски", а като водещ лектор думата имаше Наталия Олсън, директор правителствен сектор в "Plug and Play". Участие в дискусията взеха Бойко Таков - председател на ИАНМСП, Жаклин Цочева - директор "Корпоративни комуникации, регулаторни въпроси и устойчиво развитие" в Кока-Кола ХБК България, Зорница Русинова - председател на Икономически и социален съвет.

Атанас Георгиев, Бойко Таков, Жаклин Цочева, Зорница Русинова и Наталия Олсън

Снимка: Иван Коловос

Наталия Олсън сподели, че се вълнува, защото е идвала преди години в региона. Първата й работа когато била младши служител, по приобщаването към НАТО и ЕС, в края на 90-те години, е била тук.

Снимка: Иван Коловос

"Така че този регион ми е много любим! Създадохме "Plug and Play", за да видим възможностите за инвестиции, за да се възползваме от предприемачите, които живеят тук. Благодаря, че споменахте, че съм работила за Мишел Обама - това беше администрация, която наистина се грижеше да промени статуквото. Прокара първа закон за справедливото заплащане, по искане на една жена, която смяташе, че не е получавала справедлива по размер заплата. Тази жена - Лили, продължи тази борба докато този закон стигне до Обама. Когато най-големия лидер реши промените - това е вдъхновяващо! Когато работех в първата си компания, нищо не знаех, а мислех че съм подготвена, че съм подплатена с много знания. Това беше през 2005 година. И тогава реших, че трябва да си напиша домашното. Да се възползвам от ресурсите, които осигурява местното правителство. Успях да се срещна с правилните ментори, да напиша бизнес план и за моята фирма, ръководена от мен, от жена, беше трудно. Гледаха на мен пренебрежително, но бях убедена че ще се справя.

И когато започваш да се срещаш с клиенти, тогава нямахме тези системи за получаване на пари, тогава като предприемач трябваше да преодолея чувството за срам и да поискам каквото се полага. Затова искам да видя увереност сред жените да изискват, да настояват, да упорстват. Чукам на вратите на хората постоянно защото трябва да плащам на своите служители. Трудно е да започнеш нов бизнес и да го доведеш до успех. Сядах и си казах: "Няма да чакам да получа парите, поисках да ми напишат чек на момента".

Снимка: Иван Коловос

Олсън добави, че следващата й фирма се занимавала със зелена икономика, чисти технологии тя била толкова упорита, че я поканили да бъде следващия комисар за зониране и планиране на територията в петия най-голям щат в САЩ. "Реших че ще бъдем номер 1. Имах проблеми - заплашваха ме строителни предприемачи, че ще ми подпалят къщата, че ще ме изхвърлят през прозореца. Това не ме спря. Трябва да се постигне баланс между законодателството и бизнес общността. Да има обединение за сериозен разговор. Бях много упорита и казах, че ще се присъединим към местната власт, за да проведем политиките, които ще подобрят компаниите, че искаме да бъдем на тази маса за разговори, когато говорим за зелена икономика.

Важно е следващото десетилетие ще бъде ръководено от все повече жени, все повече от тях да са на властови позиции. Моя опит го показва, че държавата трябва да бъде катализатор, да позволи на жените да отстояват своите възможности. Представете си, имахме закон, според който строителни компании, ръководени от жени, не можеха да сключват договори за над 4 млн. долара.

От 2015 година вече годишно по 17 млрд. долара отиват в компании, ръководени от жени. Приобщаваме се, адаптираме се към обстоятелствата и все повече фирми наеха жени в своите консорциуми. В началото казваха, че не могат да намерят такива жени, но аз им ги осигурявах - малко като уреждане на срещи с непознати, но целта беше да мислим дългосрочно", допълни тя.

Атанас Георгиев

Снимка: Иван Коловос

Модераторът на панела доц. д-р Атанас Георгиев попита лекторите кои са предпоставките, които в България трябва да създадем в помощ на жените предприемачи.

Бойко Таков

Снимка: Иван Коловос

Бойко Таков започна с това, че е баща на три дъщери и за него това е кауза - женското предприемачество. "От първия панел чухме цифри, статистика, за бариерите, и като че ли най-важен е въпроса с достъпа до финансиране. Това е основен проблем и съществува там, където има субективен фактор. На европейско и локално ниво има различни опции, в които проектите се гледат по същество, без абсолютно никакво значение дали са на мъж или жена. Присъединявам се към идеите на първия панел, че трябва повече обучение и не смятам, че със закон трябва да се изкривява пазарния принцип - парите трябва да достигат добрите идеи. Пазарът сам може да се регулира и развива напред. В ЕС жените са повече от мъжете, повече са с висше образование от мъжете, предпоставките са налице, ние работим с дами, то малки и огромни компании, български и с чужди капитали и като агенция забелязваме, че жените са добре представени в България. Има върху какво да се работи, има доста инициативи, насочени към жените предприемачи подкрепени и от Европейската комисия. Въпрос на време е да се включат по-активно в икономическия живот", каза той.

Жаклин Цочева

Снимка: Иван Коловос

Жаклин Цочева говори за това че е необходимо да променим нагласи, за да създадем предпоставки за повече женско предприемачество. "Всички сте чували за стереотипите, които пречат да се променят нагласите. За да бъде успешна една жена, тя трябва работи в компания, с която сподели еднакви ценности и мисии. Вярвам в силата на бизнеса, съставен от хора, които искат да променят нагласите - те са един от най-трудният елемент за промяна и изискват целенасочена работа. Според цифрите се изискват 15-25 години за промяна на дадена нагласа. Първата в света жена, назначена в борд на директорите е в "Кока-Кола" през 1934 година.

Не е лесно нито на мъжете, нито на жените, но аз самата съм част от лидерския екип на компанията за България и сме 9 човека - три от тях сме жени. Заедно вървим напред. Обаче статистически погледнато, ако мъж вземе думата пръв, вероятността жена след това да я вземе, намалява със 70 процента", съобщи още тя.

Зорница Русинова взе отношение и по темата за въвеждането на квота за равен брой мъже и жени в Бордовете на компании и смята, че това ще създаде стимулиращ ефект и трябва да  има дискусия, най-вече, за да не се превърне в поредната директива, която на практика не се прилага, а се прави само, за да се отчете, че нещо подобно е свършено. 

Зорница Русинова

Снимка: Иван Коловос

"Важно е да има допълнителни стимулиращи мерки, защото ако няма подкрепящи мерки, трудно ще се приложи. На първо място е въпроса за образованието, когато говорим за феминизирани професии. Разнообразието е ключът към подобряване. Колко от ректорите у нас са жени - по-малко от 50 процента. Необходим е баланс. Трябва да има и разпоредби за равнопоставеност и подкрепа за работещи жени- майки. Една жена има нужда да се развива в кариерата, но и да се грижи за децата си пълноценно. Това се случва и благодарение на такива форуми и добри практики, които да имат отражение и във законодателството", каза още тя.

Преди това тя коментира: "Неравнопоставеността идва от това, че жените хващаме най-неблагоприятната работа и я превръщаме в лидерска. Ако всички се обединим, ще има катализиращ ефект. Един от проблемите, за които трябва да се мисли, е липсата на микро финансиращи институции, а те са тези, които могат да създадат предпоставки за такъв тип женско предприемачество. Затова е важно влизането в Шенген и еврозоната, защото секторът, който бързо ще се развие, е финансовият".

Снимка: Иван Коловос

Снимка: Иван Коловос

Събитието се осъществява с подкрепата на Артекс Инженеринг АД, Дънди Прешъс Металс, Coca-Cola HBC Bulgaria, Glendalough Gin, Аурубис България, Este Fitness & Spa, Platform Brown to Green, Junior Achievement Bulgaria, Beyond pre-accelerator, The Edge, CEO Angels Club, СЖББ, Сдружение "Дамски форум", European Female Founders и ИАНМСП.

Медиен партньор - bTV Media Group.