Все по-актуалната тема за държавите и бизнеса постави организираният от Dir.bg Форум на жените предприемачи, озаглавен "Насърчаване на женското предприемачество: Ключ към икономически растеж и устойчиво бъдеще". В годината на 25-ия си рожден ден Dir.bg събра  вдъхновяващи лектори, иноватори, предприемачи, лидери, представители бизнеса и публичния сектор, финансови институции, пионери от различни индустрии в разговор за проблемите и възможностите, стереотипите и трансформацията.

Целта е темата за женското предприемачество да заеме заслужено място във фокуса на обществения дневен ред, като ясно бъдат формулирани предизвикателствата и да създадем платформа за дискусия, споделяне на опит и решения за устойчива, справедлива и по-конкурентна икономика.

Освен с проведената в зала "Рейнбоу плаза" дискусия, големият международен форум спечели вниманието и на виртуалната аудитория. В различните платформи на Dir.bg конференцията беше проследена на живо от над 70 000 потребители. 62 000 - в сайта на най-големия информационен портал в България, а още над 8000 с помощта на каналите ни в социалните мрежи и платформите за видеообмен.

Интересът беше оправдан. Сред участниците бяха фигури като Евелин Регнер - член на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент и член на Комисията по правата на жените и равенството на половете, и Наталия Олсън - директор правителствен сектор в "Plug and Play". Във форума се включиха още редица експерти с принос в женското предприемачество в сферата на бизнеса, институциите и НПО-сектора.

Модератор на първия панел от международното събитие бе Милена Стойчева - изпълнителен директор на Junior Achievement Bulgaria, която само няколко дни по-късно пое отговорността да стане министър на иновациите и растежа.

В дискусията тя и гостите на събитието чуха вдъхновяващите думи на Евелин Регнер: "Ясно е, че трябва да се инвестира в сферите, където жените са най-активни, да се финансират инициативи, да се поеме рискът да се дават гаранции чрез Европейската инвестиционна банка. Има фонд, който е на стойност над 300 милиона евро, за насърчаване на равенството между половете. Ние се борим, за да докажем, че този начин на мислене - за равенството между половете е ключов параметър в цялата програма Invest EU. Тогава можем да постигнем успех и тогава можем да се фокусираме върху това къде трябва да отидат средствата.

Снимка: Иван Коловос

Това не е единственото решение. Много се гордея като докладчик от директивата за привличане на жените. Предполагам сте чували за нея - тя променя нашия икономически пейзаж. Тя обаче беше блокирана 10 г. от Съвета. Но вече това е различно. Имаше много силно сътрудничество между жени лидери, точно преди Френското председателство, когато досието беше деблокирано и успяхме да го завършим. Компаниите сега имат време да се приспособят и до юни 2026 г. всички управителни съвети в компаниите в ЕС трябва да имат поне 33% жени, а за неизпълнителните управителни съвети - 40%.", каза член на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент и член на Комисията по правата на жените и равенството на половете.

Речта си Регнер завърши с думите:

"Вие сте брилянтни, отлични и заслужавате всички възможности да имате по-лесен живот, когато водите една компания. Задачата на ЕС е да види къде са препятствията и да ги премахне. Ръководството на една компания трябва да бъде и забавно, а не да тежи сред всичко останало, което трябва да свърши една дама. Трябва да има баланс между работата и личния живот. Вие, които ръководите компании, които сте икономически успешни, които сте пример за подражание, трябва да имате и личен живот - приятели, семейство. Затова и на европейско равнище е важно да работим в тази посока и го правим. Работим за модел, който да съчетава и работата, и личния живот. Но затова трябва да има и мъже, които да подкрепят и вдъхновяват жени като вас".

Модераторът на панела Милена Стойчева изтъкна, че в психолингвистиката има тема, свързана с мисленето и въздействието на езика върху реалността и средата. "Има две категоризации, които са направени. Едната свързва жените с градивността и силата. Има изследвания, според които в езика на аборигените жените, огънят и всичко положително са в една категория. В западната цивилизация жените вървят в друго подреждане. Жените, огънят се свързват с други опасни неща. Мисля, че е време като активни участници в икономиката на нашите страни, трябва да превърнем този наратив отново в положителен. Възможностите, които ООН очертава за принос на жените предприемачи, особено в дигиталната индустрия, са в порядъка на 16 милиарда евро на година като принос, ако повече жени бъдат включени в този сектор. Но броят на момичета и жени, които завършват STEM или ICT специалности е само една трета", каза Стойчева.

Снимка: Иван Коловос

Във фокуса на сесията "Равенството между половете и насърчаване на женското предприемачество: Аргументи за по-сериозната роля на жените в бизнеса" бе, че разнообразието в бизнеса, включително разнообразието на половете, е ключово за постигането на успех в днешната динамична икономика.

Като водещ лектор в нея се изяви друга изключително успешна дама - Наталия Олсън, директор правителствен сектор в "Plug and Play".

"Благодаря, че споменахте, че съм работила за Мишел Обама - това беше администрация, която наистина се грижеше да промени статуквото. Прокара първа закон за справедливото заплащане, по искане на една жена, която смяташе, че не е получавала справедлива по размер заплата. Тази жена - Лили, продължи тази борба докато този закон стигне до Обама. Когато най-големия лидер реши промените - това е вдъхновяващо!

Когато работех в първата си компания, нищо не знаех, а мислех че съм подготвена, че съм подплатена с много знания. Това беше през 2005 година. И тогава реших, че трябва да си напиша домашното. Да се възползвам от ресурсите, които осигурява местното правителство. Успях да се срещна с правилните ментори, да напиша бизнес план и за моята фирма, ръководена от мен, от жена, беше трудно. Гледаха на мен пренебрежително, но бях убедена че ще се справя.

И когато започваш да се срещаш с клиенти, тогава нямахме тези системи за получаване на пари, тогава като предприемач трябваше да преодолея чувството за срам и да поискам каквото се полага. Затова искам да видя увереност сред жените да изискват, да настояват, да упорстват", каза Олсън.

Снимка: Иван Коловос

"Важно е следващото десетилетие ще бъде ръководено от все повече жени, все повече от тях да са на властови позиции. Моя опит го показва, че държавата трябва да бъде катализатор, да позволи на жените да отстояват своите възможности. Представете си, имахме закон, според който строителни компании, ръководени от жени, не можеха да сключват договори за над 4 млн. долара. От 2015 година вече годишно по 17 млрд. долара отиват в компании, ръководени от жени. Приобщаваме се, адаптираме се към обстоятелствата и все повече фирми наеха жени в своите консорциуми. В началото казваха, че не могат да намерят такива жени, но аз им ги осигурявах - малко като уреждане на срещи с непознати, но целта беше да мислим дългосрочно", добави тя.


Събитието се осъществи с подкрепата на Артекс Инженеринг АД, Дънди Прешъс Металс, Coca-Cola HBC Bulgaria, Glendalough Gin, Аурубис България, Este Fitness & Spa, Platform Brown to Green, Junior Achievement Bulgaria, Beyond pre-accelerator, The Edge, CEO Angels Club, СЖББ, Сдружение "Дамски форум", European Female Founders и ИАНМСП.

Медиен партньор - bTV Media Group.