Всяка година приходите в бюджета на държавата от акциза на тютюневите изделия са близо 3 милиарда лева. Това са от 6 до към 8 на сто от приходите, което е огромна сума, сравнено с приходите от подобен акциз в други страни, където те не надхвърлят 1 или 2 процента от сумата на бюджета. През последните 5 година акцизът върху тютюневите изделия у нас не е бил променян, а доходите на хората се покачиха чувствително. Тази комбинация направи така, че тютюните станаха по-достъпни за повече хора и потреблението скочи. Това определя желанието на министерството на финансите да предложи, а бюджетната комисия в Народното събрание да приеме на първо четене промени в акцизите на тютюневите изделия, обясни Петър Ганев, старши изследовател в Института за пазарна икономика.

Новото в случая е, че вече ще има акциз и върху електронните цигари, които съдържат никотин. Но, ако това все още не е чак толкова разпространен продукт, то дискусия предизвиква решението за чувствително повишение на акциза върху нагреваемия тютюн, който вече е много популярен. Става дума за повишение от над 20 на сто и то само през идната година, уточни Ганев. Той призовава да се търси по-балансирано решение, защото тази сериозна стъпка на покачване на акциза спрямо цигарите или тютюна за пушене не е добре аргументирана от Министерството на финансите. Освен това, по-високите цени на нагреваемите тютюневи изделия е възможно да подтикнат пушачите да преминат към цигари.

  • Какво предвижда акцизния календар на финансовото министерство за тютюневите изделия?
  • Каква е практиката в Европа спрямо акцизите на цигарите и новите тютюневи изделия?
  • Възможно ли е новото покачване на акцизите до доведе до нов бум на нелегалната търговия с тютюневи изделия?

Отговорите на Петър Ганев гледайте в бизнес подкаста "Какво могат парите?" със Стефан Кунчев.

Визитка:

Петър Ганев е старши изследовател в Института за пазарна икономика (ИПИ). Интересите му са в областта на развитието и икономическия цикъл, публичните финанси и ролята на държавата, регионалното развитие, свободните пазари и неравенството. Изучава и историята на Австрийската икономическа школа. Ганев е председател на УС на Българската макроикономическа асоциация в периода 2016-2017 г. В момента е член на Надзорния съвет на "ПФК Левски". Автор на множество статии с икономическа тематика. Отговаря за студентските инициативи на ИПИ.