Нов акциз прави пушенето на нагреваем тютюн по-скъпо от цигари

Петър Ганев, старши изследовател в Института за пазарна икономика пред бизнес подкаста "Какво могат парите?"

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Колкото щете ги вдигайте, но не забравяйте, че има и избори, а пушачите също са гласоподаватели. Ако закъсаме дотам, че да нямаме пари за цигари, минаваме на качак. Сигурно на ден 2-3 качака ще ни оправят, освен ако не ни усмъртят, де. :) Мои роднини 80-те години така правеха като го закъсат с парите, па някои от тях оше са си живи. :)

Тоя кретен, старши изследовател да каже кога Подуене ще си плати 12-те млн. дългове към на държавата.. другите глупости не ме интересуват..

От 2-3 години се каня да си купя електронна цигара, но вече не съжалявам.

Същото ще стане както с пелетите от 150 лв. на 1500 лв./т.

Демек държавта цоца яко от наркозависими, опа зависими и не прави нищо по въпроса да ги откаже от този им порок. Ама пък защо да го прави?! Важното е хазната да е пълна, майната им смърните случаи и класацията в която сме.

Зарибиха балъците и сега ще ги стрижат яко. Поне на всички се надявам е станало ясно, че тази работа с акцизите и тютюните няма нищо общо със здравето. "Просто бизнес", както е казал един човек

Нещо се сетих за приказката за султана, везира, началника на стражата на двореца, търговеца на ябълки и данъците в царството. Та и нашите мъдри държавници на подобни основания смятат данъците. Във България приходите от тютюн били три пъти по-големи на глава от населението спрямо Ойропата, ама пък понеже животът поскъпнал, хората взели повече да пушат, отколкото да ядат, затова що да не вземем да им е...

1000% да го увеличат!

По едно време бях ги отказал за около година. Нищо не ми помогна в самото начало. Ма му намерих цаката. Представих си, че като си купувам давам на Бойко Борисов пари. За седмица ги отказах тотално. Са попушвам от пръдните на Ай Коза. Още по-лесно ще ми е. Ще си представя, че давам пари на Киро Канадското Фашистче пратеник на Бандера нацистите. Мисля, че ще падна под три дена.

Пуши кравешки ла..на , така ще си още по близо до русняците

Не знам как изобщо го пушат това, но пушещите "нагреваем тютюн" не осъзнават, че около тях мирише на спарени крака....

Да разбирам че уханието на марихуана около такива като вас е прекрасен аромат?

Почнах айкоза за да отвикна от нормалните. Ще почна да дишам въздух. Дано скоро да няма акциз и на въздуха. Ма както е тръгнало от корпоративните Давос сатаняги може да се очаква всичко. Поне ще съм по-здрав. А и честно казано, айкоз цигарките от както ги правят в Гръцко чувствително засилиха миризмата на пръдня и редовно изхвърлям цигари щото са запушени и не стават за нищо. Да ги вдигнат двойно. Така който му се пуши ще живее за едните цигарки. Смешно не смешно, за двама души са си 300 кинта на месец разход. Това в плодове, зеленчуци или месо си е прилично добавена стойност. Явно до там я докараха еничарите. Окрадоха хазната и са ще я пълнят от цигарките. А и като знам каква химична обработка се правина тутуневите изделия, май по-добре ще е да си гледам в двора на къщата и да си павкам лула.

Да ти вдигнат двойно акциза за алкохола?

И къв ли аргумент би могло да има за министерствотоп на финансите, освен ПЪЛНЕНЕ НА БЮДЖЕТА.. Щото в една кутия Айкос има 6 грама тютюн.. А в един пакет тютюн има 40 грама.. Пък за двете разфасовки акциза е УЖ на килограм.. Ама в хазната от Айкоса ша влезнат 6 до 7 пъти повече пари..

Нагреваемите отделят в пъти по-малко дим. В едно заведение, в което се пуши (в нарушение на всички наредби), реално големият димилник са обикновените цигари. Тъпо решение на тъпи чиновници.

да добавя - бивш пушач съм мразя да ми димят на главата, но като го правят, по-добре да са с нагреваем тютюн.

ей това бившите пушачи сте големи мрънкала, ма докато пушеше не ти е била задимено,

Да съм казал, че мрънкам? Отивам на заведение с пушачи, пушат си, бОли ме шмайзера. Обаче ако ще кадят, по ми е хубаво като са нагреавемите, защото НАИСТИНА димят по-малко. Пък ти си некъв смешник дето само се чуди за какво да се закачи.

Кога ще започнат да глобяват за пушене на закрито, и не ми обяснявайте че не са цигари...

Силиконовите изделия на Дюрекс станаха 15лв кутията. Защо кутията накълцан качак да не е 15лв?

Защото формата и размерът на нагревателя са различни.

"а доходите на хората се покачиха чувствително." Доходите на политиците са се покачили чувствително, моят не. Даже инфлационно леко е по-малък дохода ми, в порядък 30% ...

бате, щом е само 30% пак добре.