Международно жури в престижния конкурс European Property Awards 2022-2023 година връчи в Лондон награда на строително-инвестиционна компания BLD за проекта за жилищна сграда "Secret Gardens", която се намира в считания за аристократичен квартал на София "Лозенец". В 80-членното жури на конкурса са били архитекти, строители и интериорни дизайнери. Освен с качеството на строителството и вложените материали, това, с което "Secret Gardens" печели умовете на професионалистите от цял свят, е отличното вписване на сградата в архитектурния облик на квартала и перфектния баланс между жилищна площ и декоративно озеленяване. Проектът на BLD "Secret Gardens" е успял да изпревари другите участници в конкурса, които са били от Великобритания, Испания, Норвегия, Германия и Полша. BLD обръща особено внимание на вложените материали във фасадата на "Secret Gardens", които са така подбрани, че с течението на годините, със стареенето им, сградата да изглежда все така красива, както и в момента, каза Димитър Савов, изпълнителен директор на строително-инвестиционната компания.

Характерно за "Secret Gardens" е, че жилищата в нея са просторни от 200 до 240 кв.м. Повечето от тях разполагат с три спални, всяка от които има самостоятелно санитарно помещение. Кухненската част е приобщена към голям хол, но е възможно да бъде преградена, без да отнема значителна част от останалото пространство. Димитър Савов уточнява, че това е предвидено като възможност, защото често в такива големи жилища работят домашни помощници, но ако семейството готви само, всички негови членове могат да бъдат заедно. Друга любопитна подробност е, че тръбите на канализацията в "Secret Gardens" са изработени от шумопоглъщащ материал а пък водопроводните тръби са от неръждавейка, което практически ги прави вечни.

По-голямата част от жилищата в "Secret Gardens" вече са продадени. Все още има 9 свободни апартамента. Цената за тях е от 3 500 евро за кв.м. В тази цена са включени предварително монтирани автоматични електрически щори и комарници, индивидуална термопомпа за охлаждане през лятото и отопление през зимата, подово отопление, а като алтернатива сградата може да се захранва и от "Топлофикация".

Проблем с паркирането на автомобилите си новодомците в "Secret Gardens" няма да имат. Сградата разполага с достатъчно подземни гаражи, уверява изпълнителния директор на BLD.

  • Концепция Build Тo Rent за жилища под наем. Какво предлага BLD?
  • Какво включва цената за наем в луксозната сграда на BLD в София?
  • Какъв е профила на наемателя, който BLD очаква да привлече?
  • Какви са тенденциите на пазара на жилища ново строителство?

Отговорите на Димитър Савов гледайте в бизнес подкаста "Какво могат парите?" със Стефан Кунчев.

Визитка:

Димитър Савов e изпълнителен директор на строително-инвестиционна компания BLD и член на Съвета на директорите на AG Capital. Започва кариерата си в AG Capital през 2000 г. Издига се от младши специалист "Финансов анализ и контрол" до финансов директор, а по-късно и до изпълнителен директор на "Адрес Груп". През 2005 г. става учредител и председател на борда на директорите на "Фортън Интернешънъл" и "Адрес Инвест". От 2006 до 2010 г. заема длъжността изпълнителен директор на "Бългериан Ленд Дивелъпмънт" ЕАД. Асоцииран член на "Royal Institution of Chartered Surveyors" (MRICS) и един от учредителите и член на УС на Националната асоциация на строителните предприемачи. През годините придобива солиден опит в сделки с недвижими имоти за над 500 млн. евро. Има бакалавърска степен по "Банково дело" и магистърска степен по "Финанси" от Варненския икономически университет.