Теоретично има реален шанс, ако поредица от правителства достатъчно бързо "оплескат нещата" в държавата или пък се появят популисти, на които "не им дреме" за валутния борд, да бъде променен закона в Народното събрание, с което борда да бъде премахнат и тогава всички се връщаме директно в 1996 година, когато България изпадна в хиперинфлация. Влизането в еврозоната, е като да сме завършили гимназия, взели сме диплома, правим докторат и тогава няма кой да ни отнеме придобитите документи. Ето така според Николай Василев, бивш министър на икономиката, може да бъде отговорено на въпроса защо трябва да влезем в еврозоната възможно най-бързо.

Според Василев, всички доводи срещу приемането на еврото идват от две групи хора. Първите са левичари и популистки настроени шарлатани. Вторите са десни икономисти реформатори, които често звучат смислено, казва Василев. Той дава пример с твърдението, че сега, докато имаме перспектива за влизане в еврозоната, държавата що-годе спазва някаква финансова дисциплина, а когато вече сме част от еврозоната, дисциплината ще изчезне. И те са прави, съгласен е Василев, но пита дали заради хипотетични рискове, трябва да останем завинаги там където се намира сега. В условията на валутен борд, без да сме част от еврозона, популистите които ни управляваха издъниха финансовата стабилност на страната, обобщи Николай Василев.

  • Румъния, Унгария, Чехия и Полша не бързат за еврозоната, а ние защо?
  • Аргумент ли е, че ще се приобщим към валута, чийто курс спада?
  • Трябва ли да има национален референдум за влизане в еврозоната?
  • Да очакваме ли поскъпване на стоките при преминаване към евро?

Отговорите на Николай Василев гледайте в бизнес подкаста "Какво могат парите?" със Стефан Кунчев.

Николай Василев ще бъде модератор на панела "Еврозоната - перспективи за финансова стабилност и икономически растеж" в бизнес конференция организирана от Dir.bg заедно с КРИБ и Агенцията за насърчаване на малките и средни предприятия на 9 декември в SOFIA EVENT CENTER. Форумът "България в Еврозоната - предимства и възможности" ще бъде открит от президента Румен Радев.

Визитка:

Николай Василев е управляващ партньор в Експат Капитал, независима компания за управление на активи в България. Бил е член на две правителства на България, като последователно е заемал позициите на заместник министър-председател и министър на икономиката (2001-2003 г.), заместник министър-председател и министър на транспорта и съобщенията (2003-2005 г.) и министър на държавната администрация и административната реформа (2005-2009 г.).

Преди това е бил старши вицепрезидент в Lazard Capital Markets - Лондон (2000-2001 г.), както и асоцииран директор на UBS (UBS Warburg Dillon Read) в офисите на компанията в Токио, Ню Йорк и Лондон (1996-2000 г.), където работи в сферата на акции и развиващи се пазари. Работил е също така като данъчен консултант в Coopers & Lybrand - Будапеща, Унгария (1993-1994 г.).