Проектът на държавен бюджет, който беше внесен от правителството за разглеждане в Народното събрание, заслужава висока оценка в частта му за повишаване на доходите на хората в затруднение. И въпреки сравнително реалистично заложените приходи, ако се погледнат макроикономическите баланси, критиките вече са заслужени. Не бива да се харчи повече, отколкото се събира, казва Милен Велчев, финансов министър в правителството на Симеон Сакскобургготски.

Според Велчев в момент на растеж след кризата предизвикана от здравната пандемия, наливането на пари в икономиката е неуместно. Това, което ще се постигне по този начин е пришпорване на инфлацията, казва бившият финансов министър. Той призовава да не се позволява натрупването на нов дълг, като правителството обуздае желанието на отделни свои министри да харчат повече. "Когато в условията на растеж свикнем да живеем на заем, харчейки с 6 на сто повече от събраните приходи, възниква въпроса, какво ще стане при следваща криза?", пита Милен Велчев.

  • Постижим ли е заложеният в бюджета растеж от 4.8 на сто?
  • Спазено ли е правилото за постигане на леви цели с десни политики?
  • Защо този държавен бюджет застрашава влизането ни в еврозоната?
  • Прав ли е министър Асен Василев за некадърните работодатели в България?

Отговорите на Милен Велчев гледайте в бизнес подкаста "Какво могат парите?" със Стефан Кунчев.

Визитка:

Милен Велчев е завършил УНСС, специалност "Международни отношения", специализирал е стопанско управление в университета "Рочестър", Ню Йорк, притежава магистърска степен по финансов инженеринг от Масачузетския технологичен институт, Кеймбридж.

От 1990 до 1992 г. работи в Министерството на външните работи. След това заема различни длъжности в Кемикъл банк, Ню Йорк и Мерил Линч, Лондон. През 2001 г. е избран за депутат от НДСВ в 39-ото Народно събрание. През същата година става министър на финансите в правителството на Симеон Сакскобургготски. През 2002 г. сп. "Юромъни" го удостоява с приза "Финансов министър на година", а през 2003 г. е приет в групата на 100-те млади глобални лидери на икономическия форум в Давос. Депутат в 40-то Народно събрание и заместник-председател на Комисията по бюджет и финанси.