Резултатите от изследванията за финансова и функционална грамотност на българските ученици алармират за сериозен контраст в резултатите спрямо икономическата и социалната среда. Това означава, че имаме проблем, който надхвърля образователната система. Това каза Ирина Илиева, изпълнителен директор на Junior Achievement Bulgaria в студиото на подкаста "Какво могат парите".

В интервю по повод Световната седмица на парите тя обърна внимание на нуждата от финансови знания и компетенции у българските ученици и очерта какво е необходимо в българското образование, за да е по-практично ориентирано към тези житейски умения.

В интервюто ще чуете още:

  • Как да насърчим предприемаческия дух у младите хора и кои са важните умения и качества за един успешен предприемач?
  • Какви образователни програми предлага Junior Achievement Bulgaria за българските училища и ученици по теми, свързани с предприемачество, финансова грамотност и умения за работа?
  • Подготвени ли са българските учители за знанията и уменията на бъдещето?
  • Какви инициативи се провеждат в България по повод Световната седмица на парите?

18-24 март тази година е Световната седмица на парите - глобална инициатива, организирана от Международната мрежа на ОИСР за финансово образование. Тя се провежда всяка година от 2012 насам и до момента е обхванала над 53 милиона деца и младежи в 176 страни по света. Целта е да насочи вниманието на ученици, младежи и обществото като цяло към теми, свързани с финансовата грамотност. Координатор на инициативата за България е Junior Achievement Bulgaria.

Всяка година кампанията около Световната седмица на парите има различно мото, фокусирайки се върху разнообразни аспекти от личните финанси и икономически и финансови компетенции при учениците. За 2024 г. мотото е "Protect your money, protect your future" ("Защити парите си, осигури бъдещето си") с насоченост не само към темата за отговорността, но и за сигурността и познаването на рисковете. Младите хора са особено склонни да станат жертва на финансови или други измами поради ограничените си финансови познания, информираност и опит, посочват организаторите на Световната седмица на парите и насърчават участниците в тазгодишните инициативи да включат именно тези въпроси в своите събития.