Няма сектор и няма професия, които да са "защитени" от навлизането на изкуствен интелект. Ако някъде това не сe случи в дълбочина, то ще е заради регулации или рестрикции, свързани със сигурността, а не заради ограничение на технологията. Това каза в студиото на "Какво могат парите" Петър Петров, главен директор по изкуствен интелект във фонда за дялови инвестиции Eleven Ventures.

Много скоро изкуственият интелект ще може да замести разнообразни видове дейности и цели професии могат да останат без работа, прогнозира гостът. Тази промяна може да се случи толкова бързо и всеобхватно, че обществото няма да е подготвено да се адаптира. Ако за преквалификацията на човек са необходими поне няколко години, то на технологията й трябва в пъти по-малко време. А ние дори не знаем в какво трябва да се преквалифицираме, каза още той. И посъветва компаниите, независимо от естеството на бизнеса си, да обърнат внимание на развитието AI експертиза в екипите си и на въвеждането на AI технологии в своите процеси.

Петър Петров даде конкретни примери за AI технология, върху които се работи в глобален мащаб и определи, че ако изминалата година е била годината на развитието на езиковите модели, то следващите 12 месеца се очертава доминацията на работата върху роботи.

  • Как изкуственият интелект ще повлияе на работните роли и бъдещето на професиите?
  • Какви тенденции в AI технологията ще окажат най-голямо влияние върху бизнеса?
  • Какво да направят компаниите у нас, за да запазят своята конкурентоспособност в новата реалност?
  • Какви са последните иновации в сферата и може ли изкуственият интелект да чете мисли?

Това са част от въпросите, чиито отговори потърсихме в интервюто.