Въвеждането на еко стикери и категории за автомобили до 3.5 тона едва ли ще доведе до по-голяма чистота на атмосферния въздух, до колкото всъщност замърсителите са други, казва омбудсманът Диана Ковачева. Тя цитира резултатите от изследване за чистотата на въздуха в София на Националния институт по метеорология и хидрология, извършено по поръчка на Столичната община през 2020 г., в което пътният трафик заема едва пето място с дял от 9% от големите замърсители. Това е причината Ковачева да изразява съмнение, че с ограничаването на достъпа на по-стари автомобили в определени райони на градовете, ще се постигне по-голяма чистота на въздуха.

Омбудсманът напомня, че наредбата, с която са въведени еко стикерите, не дава отговор на въпроса в каква категория попадат автомобилите с допълнително монтирани газови уредби, а камионите и автобусите са изключени от концепцията за екологични категории. Според Ковачева, когато говорим за въвеждането на мерки за чистота на въздуха, трябва да насочим усилията към решаване на проблема с отоплението с твърди горива и автомобилни гуми. Омбудсманът каза, че в началото на седмицата е провела среща по темата с министъра на транспорта Николай Събев и се надява, че въпросът за отпадане на еко стикерите за автомобилите ще бъде решен в полза на гражданите. Въпреки това обаче, собствениците на автомобили, които вече са платили за поставянето на еко стикер по време на годишния технически преглед, най-вероятно няма да получат парите си обратно.

  • Не е ли по-ефективно ако компетентните органи спрат нарушенията при провеждането на техническите прегледи, вместо гражданите да се натоварват с нови разходи?
  • Какво ще стане с онези, които притежават по-стари автомобили и живеят в центъра на града, ако достъпът на такива коли в района бъде ограничен?
  • Добре ли е решен въпросът с измервателните станции, от които зависи решението кога има замърсяване на въздуха?

Отговорите на Диана Ковачева гледайте в бизнес подкаста "Какво могат парите?" със Стефан Кунчев.

Визитка:

Диана Ковачева е завършила право в Юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски" през 1998 г. Магистър по право на ЕС от СУ. Магистър по право на ЕС и съдебна система от университета "Нанси", Франция. Професор по международно право и международни отношения. Преподавател в Юридически факултет на УНСС. Владее английски, френски и руски език.

Била е научен сътрудник в Институт за правни науки в БАН, директор на Transparency International - България до 2011 г, министър на правосъдието от 2011 до 2013 г, а след това заместник-омбудсман на Република България.

През 2014 г. е удостоена от Нейно Величество Кралица Елизабет II с орден на Британската империя за принос в противодействие на корупцията и усилията й за прозрачна и ефективна съдебна система.