Да се въведе задължителна застраховка за строителни предприемачи, която ще защити всеки, който вложи пари в жилище на зелено. Това предложение са внесли от Националната асоциация на строителните предприемачи в Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Ако то се приеме, при фалит на предприемача, застрахователят ще върне парите на всички, които са направили първоначална вноска за жилище. Освен това, при въвеждането на такава застраховка по естествен начин ще се изчисти пазара от некоректни фирми с некачествен продукт, казва инж. Георги Шопов, председател на УС на Националната асоциация на строителните предприемачи.

Шопов прогнозира 17% поскъпване на новото строителство до края на 2022 година. Причината, която той изтъкна е огромната инфлация при строителните материали, които са поскъпнали най-малко с 27% през миналата 2021 година. Шефът на асоциацията на строителните предприемачи дава следния пример: "Това, което съм можел да построя януари миналата година със 100 лв, през ноември за същото вече ми трябваха 127 лв". Армировката, казва той е поскъпнала със 62%, дървения материал със 105%.

Ето защо предприемачите, които могат да си го позволят, в момента не продават на зелено жилища, защото нямат сигурност за крайната им цена. Те продължават да строят, но ще продават едва когато жилищата са готови и доста по-скъпи. Това засилва дефицита на пазара, а когато има дефицит има и покачване на цените, казва Шопов.

  • Има ли балон на имотния пазар?
  • Къде сега е най-скъпо да се купи жилище ново строителство?
  • Каква е усреднената цена за кв.м. ново строителство в София?
  • Валиден ли е срокът до края на годината всяко жилище да има технически паспорт?

Отговорите на инж. Георги Шопов гледайте в бизнес подкаста "Какво могат парите?" със Стефан Кунчев.

Визитка:

Георги Шопов е управител на "Тобо Груп" и председател на УС на Национална асоциация на строителните предприемачи - сдружение, създадено от строителни компании и инвеститори с доказан опит в областта на недвижимите имоти и развитието на градската среда при строго спазване на законовите рамки и обществения интерес. По образование е строителен инженер, завършил е Университета по архитектура, строителство и геодезия. Работил е като проектант, инвеститорски контрол и изпълнител.