В отговор на нарастващото търсене на алтернативи за свободните парични средства или банкови депозити с множество такси и без лихва, платформата iuvo разработи нова финансова услуга - iuvoUP. Продуктът е насочен към физически и юридически лица, които търсят минимални усилия при управлението на парите си. С iuvoUP потребителите имат възможност за устойчива доходност до 4% на годишна база и бърза ликвидност, каза Даниела Йорданова, супервайзър обслужване на клиенти за iuvo Group.  

Тя дава следният пример. В случай, че потребителят избере план СТАРТ на iuvoUP и вложи 5 000 лв, без да прави нищо повече, след 5 години ще разполага с 5 796 лв. А ако избере план ПРОГРЕС на iuvoUP, след 5 години ще има 6 083 лв.

iuvoUP е уникален за българския пазар продукт. До сега нито една друга българска платформа не предлага толкова лесен начин за инвестиране. Това е продукт, който дава добра доходност за хора, които нямат никакви познания и опит в областта на инвестициите, казва Стойчо Недев, експерт инвестиции и управление на лични финанси. Недев предупреждава, че това е инвестиция, а не депозит и няма гаранция от държавата а от лицензирана компания за отпускане на кредити.

В момента официалната инфлация е близо 6 процента, а върху внесените в банка пари има такси и комисиони. Така реално всеки с пари в банка губи, казва финансовият консултант Стойне Василев. Хората без опит не разбират, че ако през последните години имат 5% доход от инвестиция с променлива доходност, е напълно възможно тя никога вече да не се повтори. Променливата доходност не е алтернатива за човек, който иска гарантиран доход, предупрежда Василев. Той припомня, че при инвестиция с по-висок риск може да се получи по-висока доходност, но това изисква знания и решения през цялото време. Ако продуктът е с фиксирана доходност, какъвто в случая е iuvoUP, всеки без усилия ще получи това, което очаква в края на периода.

  • Какво получават потребителите на iuvoUP?
  • Как се осъществяват вложенията?
  • Предимства и недостатъци на iuvoUP като алтернатива на депозитите?
  • По какви критерии да избираме алтернатива на депозитите?
  • Какво представляват структурираните депозити?

Какво отговориха експертите, гледайте в бизнес подкаста "Какво могат парите?" със Стефан Кунчев. 

Кой кой е?

Даниела Йорданова е завършила икономика в УНСС. Над 8 години работи в сферата на клиентското обслужване и консултиране. Част е от екипа на iuvo от самото начало. Контролира обслужването на клиентите.

Стойчо Недев е съосновател и член на борда на директорите на ДАВИД Холдинг АД. Специализирал е маркетинг и вносно износни операции в университета на Делауеър, САЩ. Инвеститор, финтех ентусиаст и посланик на Revolut в България. Собственик на блога Vivainvest.eu.

Стойне Василев е независим личен финансов консултант с над 18-годишен професионален опит в български и международни финансови компании. Инвеститор и създател на сайта за лични финанси ЅmаrtМоnеу.bg и съосновател на InvestPRO - цялостна онлайн програма за управление на пари и инвестиране". Председател на Управителния съвет на Българската асоциация на личните финансови консултанти. Автор на книгата "Умни пари".

За iuvo

Iuvo е платформа за P2P инвестиции, която позволява да се купуват части от кредити, отпуснати от надлежно регистрирани небанкови финансови институции. Компанията е лицензиран кредитен посредник с възможност за опериране в цяла Европа. Мажоритарен собственик в платформата е Management Financial Group (MFG).

В началото на 2020-а iuvo получи престижната награда Компания на годината в сектор финанси на Forbes Business Awards 2020, а през м. май на същата година платформата беше призната като един от Топ 50 най-добрите работодатели в България в класацията Career Show Index 2020.

За MFG

Management Financial Group е 100% българска група компании, чиято мисия е да осигури възможност за лесен достъп до финансиране на всеки без оглед на моментното му социално и финансово състояние. Групата е активна в България, Румъния, Украйна, Полша, Испания и Северна Македония. В портфолиото на холдинга влизат компании и брандове като Easy Credit, Бяла Карта, Viva Credit, Fintrade и др.