Bigbank е първата изцяло дигитална банка у нас, която няма нито един физически офис. Единственият начин да посетите банката е като отворите нейния сайт в интернет. Това не пречи на финансовата институция да работи от няколко години успешно в държави като Естония, Латвия, Литва, Финландия, Швеция, Нидерландия, Германия и Австрия. В последните три държави освен кредити, Bigbank предлага и депозитни продукти. За сега у нас клиентите на банката могат да разчитат единствено на потребителски кредити за физически лица, но от началото на следващата година банката ще започне да приема депозити. Важно е да се отбележи, че те ще са с положителна лихва и ще са гарантирани в размер до 200 000 лв, каза Ростислав Русинов, мениджър на българския клон на естонската Bigbank.

Независимо, че е изцяло дигитална, Bigbank, както всяка друга традиционна банка у нас, е под надзора на БНБ. Работата на дигиталната финансова институция подлежи на контрол от финансовото разузнаване, ДАНС и държавните комисии за защита на потребителите и за защита на личните данни. И тъй като банката е естонска, българският и клон се отчита и на централната банка на Талин.

Иначе, всеки който иска да получи кредит до 30 000 лв без да излиза от къщи, може да посети по всяко време сайта на Bigbank и да провери какви са условията. Ростислав Русинов уверява, че от запитването през уреждането на документи до отпускането на кредита няма да минат и 30 минути. А парите ще получите по ваша сметка, независимо в коя банка е открита тя.

  • С чие законодателство спазва Bigbank у нас - на Естония или на България?
  • Как преценявате дали кредитоискателя е платежоспособен?
  • Как се подписва договор за кредит с мобилен телефон?
  • Как си гарантирате връщането на парите щом не изисквате превод на заплата?
  • Какво следва ако се пропусне една или повече месечни вноски?

Отговорите на Ростислав Pycинoв гледайте в бизнес подкаста "Какво могат парите?" със Стефан Кунчев.

Визитка:

Ростислав Русинов притежава бакалавърска и магистърска степен по бизнес администрация, придобити във Великобритания. Има над 17 години опит във финансовия сектор. В продължение на 10 години работи в Raiffeisenbank България. Специализира и в централата на банката във Виена.