Укриването на данъци от компании и частни лица в света струва всяка година 427 милиарда долара на държавите по света в полза на данъчни убежища и страни с по-слаб контрол. Това се посочва в доклад на британската неправителствена организация Такс джъстис нетуърк (Tax Justice Network), цитирана от Франс прес и БТА.

Организацията е разгледала укриването на данъци страна по страна в доклад, представен като първия по рода си, който се опитва да хвърли светлина върху смятаните за непрозрачни финансови потоци.

Цифрите, публикувани сега, когато светът се бори с пандемията, се основават на декларациите на мултинационалните компании към данъчните власти, публикувани неотдавна от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) и датиращи от 2016 година.

Що се отнася до физическите лица, то организацията използва данните за банковите депозити, получени от банката за международни разплащания (BRI), от 2018 година.

Такс джъстис нетуърк възприема като укриване на данъци всеки финансов поток към чужбина, за да се избегне данъчно облагане, без да се обсъжда дали е законен или не.

От тези 427 милиарда долара, които не се облагат с данъци и се равняват на годишната заплата на 34 милиона медицински сестри и болногледачи, 245 милиарда долара са от компании и 182 милиарда долара от физически лица.

В доклада се отбелязва, че мултинационалните компании укриват 1,38 трилиона долара от печалбата си в данъчни убежища, както и в някои богати страни, които не са част от черни списъци като този на ЕС.

Най-богатите райони са тези, които губят най-много.

Северна Америка губи 95 милиарда долара, а Европа 184 милиарда долара, което е, в разгара на пандемията, съответно 5,7 процента и 12,6 процента от бюджета им за здравеопазване

Латинска Америка и Африка губят по-малко пари, но отражението е много по-силно, тъй като тези загуби са съответно 20,4 и 52,2 процента от средствата за здравеопазване.

Докладът разглежда и страните, които се възползват най-много от укриването на данъци.

Каймановите острови, отвъдморска територия на Великобритания, са най-печелившите с 16,5 процента, следвани от Великобритания (10 процента), Нидерландия (8,5 процента), Люксембург (6,5 процента) и САЩ (5,53 процента).

Правителствата поставиха желанията на богатите компании и физически лица пред нуждите на всички други под натиска на големите компании и данъчни убежища като Нидерландия и Великобритания, каза генералният директор на Такс Джъстис нетуърк Алекс Кобъм, цитиран в комюникето.

Този доклад, който е публикуван в навечерието на виртуалната среща на върха на Г-20, организирана от Саудитска Арабия, оказва натиск върху световните лидери да разрешат публикуването на данни за данъците на мултинационалните компании страна по страна, тъй като ОИСР представя само обобщени данни.

Неправителствената организация призовава за по-големи налози за богатите компании и частни лица, за да се намалят неравенствата, причинени от пандемията.