Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви снощи, че при провал на преговорите с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, планирани за 25 юли, Вашингтон може да въведе мита върху автомобилите, внасяни от страните от ЕС.

Президентът на САЩ засегна тази тема на конференция в Белия дом, посветена на пропагандирането на местната продукция, в която участваха представители на американската промишленост, уточни ТАСС.

"Евросъюзът е заел много твърда позиция към Съединените щати. Те (представителите на ЕС) ще дойдат при мен в сряда и ще видим дали можем да уредим това. В противен случай ще ни са наложи да направим нещо с милионите техни автомобили, които пращат тук всяка година. Но, вероятно, ще измислим нещо", каза Тръмп.

Той подложи на критика предшествениците си, заради които, според него, САЩ "са губели работни места". По думите на Тръмп политиката на предишните президенти е била насочена към воденето не на "свободна търговия", а на "глупава търговия".

Цитиран от Асошиейтед прес Тръмп заяви, че "ерата на икономическата капитулация" е приключила.

Президентът на САЩ направи това изявление на изложението на "Произведено в Америка", в което участваха производители от всички щати. Това традиционно събитие се провежда на фона на изостреното внимание на финансовите пазари към наложените наказателни мита, довели до търговски спорове с Китай, Канада и европейските съюзници, отбелязва АП