Световното изложение ЕКСПО 2020 година в Дубай ще бъде отложено с една година до 1 октомври 2021-а заради пандемията от коронавируса, обявиха днес организаторите, цитирани от Франс прес и БТА.

Предложението ЕКСПО 2020 година да бъде отложено и да се проведе между 1 октомври 2021 г. до 31 март 2022 г. се очаква да бъде одобрено от Международното бюро по изложенията, след като вече получи подкрепата на повече от изискуемия праг от две трети от членовете на организацията

Международното бюро по изложенията препоръча в края на април това отлагане, като страните членки имат срок до 29 май, за да се произнесат. Заради пандемията Обединените арабски емирства (ОАЕ) поискаха в началото на април събитието да бъде отложено с една година.

Дубай похарчи милиарди, за да организира международото изложение и разчиташе чрез него да привлече около 25 милиона туристи и да стимулира икономиката си.

Икономиката на емирството е силно зависима от търговията, туризма и недвижимите имоти и ограниченията, наложени заради пандемията, удариха много тежко компаниите.

В Дубай също така има много чуждестранни работници, много от които останаха без работа или без заплати.

ОАЕ са регистрирали досега официално над 14 000 заразени и 126 смъртни случая.