Световните вериги за доставки започват да изнемогват в резултат на пандемията, подлагаща на изпитание служителите от сектора, предупреждават международни транспортни организации в открито писмо до ООН, цитирано от Франс прес и публикувано във връзка с Общото събрание на световната организация. В посланието се призовават ръководителите от цял свят да отговорят на тази криза.

Автори на писмото са Международната асоциация за въздушен транспорт (МАВТ - IATA), която представлява близо 300 авиокомпании или 82% от световния въздушен трафик, Международната морска камара (ММК - ICS), обединяваща 80 процента от корабособствениците в търговския флот, Международния съюз по автомобилен транспорт (IRU) и Международната федерация на транспортните работници (ITF).

Тези организации изтъкват, че в най-тежкия период от кризата 400 000 моряци от търговския флот не са могли да напуснат корабите си, като някои от тях са работили 18 месеца повече от предвиденото в договорите им.

Въздушните полети бяха ограничени и служителите от сектора трябваше да се справят с непоследователни изисквания за преминаване през границите, за пътувания и задължителни ваксинации. Шофьорите от пътния транспорт трябваше да чакат, понякога хиляди от тях седмици наред, при лоши хигиенични условия, преди да им бъде разрешено отново да поемат на път, подчертават браншовите организации.

Всички транспортни сектори страдат от недостиг на работна ръка, а се очаква и други служители да напуснат работата си поради отчайващото отношение към тях по време на пандемията, е посочено в писмото.

В резултат на тези ограничения, наложени на световната логистика, веригите за доставки започват да издишат, според организациите. Те призовават световните лидери да решат тази криза, преди коледният сезон да засили още повече търсенето на товарни превози, което ще увеличи допълнитено натиска върху стоковите вериги.

В писмото се отправя и призив работещите в сектора да бъдат с приоритет за поставяне на ваксини, признати от СЗО, както и да се създаде стандартизирана процедура за доказване на здравния статус.