Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп обмисля да номинира Джефри Окамото, изпълняващ длъжността помощник-министър на финансите, за първи заместник на управляващия директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева, предаде Ройтерс, като се позова на трима души, запознати с процеса на подбор.

Това може да засили влиянието на републиканската администрация на Тръмп върху МВФ - институция, на която тя гледа като на съюзник в усилията си да сложи край на китайски търговски и икономически практики, отбелязва агенцията.

Ако бъде назначен, 35-годишният Окамото ще замени като втория човек в йерархията на международната финансова институция 66-годишния Дейвид Липтън. В петък бе съобщено, че американският икономист, който заема поста от 2011 г. - по-дълго от когото и да било в историята на МВФ - ще се оттегли в края на този месец.

Липтън е работил за двама президенти демократи - Бил Клинтън и Барак Обама.

Окамото е постъпил в министерството на финансите на САЩ през 2017 г. и е участвал в търговските преговори с Китай.

Говорители на Международния валутен фонд и на американското финансово министерство отказаха коментар по темата.

По традиция вторият човек в йерархията на МВФ е гражданин на САЩ, които са най-големият акционер във фонда, а за управляващ директор е избиран европеец.

Кристалина Георгиева - българска икономистка, която оглави Международния валутен фонд през октомври - съобщи за напускането на Липтън в рамките на предприетите от нея промени в ръководството на институцията. Тя ще трябва да приеме номинацията на администрацията на Тръмп и да я представи на Управителния съвет на МВФ, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.