Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че страната му оказва значително финансово съдействие на Беларус за създаване на нови производства, предаде ТАСС.

"Оказваме значително кредитно-финансово съдействие на беларуската икономика, тези средства ще допринесат за създаването на нови производства и работни места в беларуските региони", заяви Путин във видеообръщение към участниците в VII форум на регионите на Беларус и Русия.

Путин констатира, че "Русия е главният инвеститор в беларуската икономика: на руските компании се пада почти половината от преките чуждестранни капиталовложения в Беларус".

"В Беларус работят над 2000 компании с руско участие, успешно се изпълнява и най-големият инвестиционен проект - строежът на Беларуската АЕЦ в Гродненска област на стойност около 10 милиарда долара", подчерта руският президент.

Междувременно посланикът на Беларус в Русия Владимир Семашко каза пред ТАСС, че е постигнат консенсус по цените на руския газ за Минск за 2021 година. По тази тема той е разговарял в началото на месеца в Санкт Петербург с президента на Газпром Алексей Милер.

Семашко не посочи цифри, но даде да се разбере, че ще има поевтиняване.