Понесен от политическия водовъртеж около президентските избори, чийто резултат се оспорва, мощният беларуски сектор на информационните технологии обръща поглед към съседните страни, които с удоволствие биха го приютили, информира Франс прес, цитирана от БТА.

Икономиката се контролира силно от държавата, която е зависима от Русия и носи тежко съветско наследство. Тя се концентрира върху земеделието и тежката промишленост. В същото време обаче Беларус постигна редица световни успехи в сектора на дигиталните технологии. Сред тях са много популярната игра "Светът на танковете" и приложението за съобщения Вайбър (Viber), разработено в сътрудничество с израелците.

След президентските избори на 9 август много специалисти в информационните технологии се присъединиха към протестите, като хиляди хора подписаха открито писмо, призоваващо за нови избори и прекратяване на репресиите в страната, управлявана от 26 години от президента Александър Лукашенко.

Като пристан, който осигурява сигурност за бизнеса, ние сме готови да поделим успеха си с беларуските ни приятели, каза пред АФП говорителката на Полската агенция за инвестиции и търговия Рената Жуковска.

Агенцията контролира програма, официално наречена "Полша. Бизнес пристанище", която предлага юридическа и логистична подкрепа на беларуските специалисти в информационните технологии, които искат да се установят в Полша.

Има много голям интерес към тази програма, заяви Жуковска и допълни, че е има около 50 обаждания на ден от Беларус.

Полската агенция оповести, че работи по преместването на част или на всичките 10 важни беларуски учреждения и 10 по-малки компании, без да разкрива кои са те.

В беларуския сектор на информационните технологии, който се основава на научна култура, наследена от СССР и на данъчни преференции, в момента работят около 60 000 души и той осигурява близо 5 процента от брутния вътрешен продукт на страната, според оценки.

През 2005 година Минск създаде високотехнологичен парк, наречен белоруската Силициева долина. Това е зона, в която компаниите от сектора са освободени от данъци и по-общо казано от проблемите, с които се сблъскват фирмите в бившия СССР - неправомерни правни действия, натиск или корупция.

Идилията беше прекъсната от преизбирането на президентския пост на Лукашенко, което породи остра полемика. Представители на сектора подкрепиха опозицията, излагайки се на репресии от властите

Микита Макадо, основателят на софтуерната компания ПандаДок (PandaDoc), предложи да подпомогне финансово членовете на силите за сигурност, които искат да напуснат редиците си. След това компанията беше претърсена, а шефовете й арестувани за отклоняване на средства.

Руският интернет гигант Яндекс, чиито офиси в Минск бяха обсадени за кратко от маскирани мъже през август, реши да евакуира служителите си.

Представители на сектора на няколко пъти заплашиха да преместят дейностите си.

Поставени в центъра на напрежение, натиск и насилие, за хората не е възможно да се концентрират върху работата си, заяви шефът на Полската асоциация на софтуерните производители (SODA) Лукаш Чайковски.

Тези хора искат промяна. Те са в контакт със света, работят за западни клиенти, пътуват, печелят повече от по-голямата част от беларуските граждани, имат други стремежи, коментира пред АФП Чайковски.

С тази добра репутация те ще бъдат приети на драго сърце в други страни. На първо време те се обръщат към Украйна, Литва и Казахстан.

Според оценките на ЕК през 2019 година Полша се е нуждаела от 50 000 специалисти в информационните технологии.

И Полша, и балтийските страни, които бяха част от СССР, но се отделиха, станаха независими и се присъединиха към ЕС, предвидиха мерки за прием на беларуси, най-вече от сектора на информационните технологии.

Директорът на литовската агенция за инвестиции и развитие Каспарс Розкалнс заяви, че 20 беларуски компании обмислят преместването си, а 12 вече са го направили.

Литва съобщи, че се водят преговори с над 60 беларуски компании, най-вече в сектора на информационните технологии.

Президентката на Естония Керсти Калюлайд се срещна с основателя на беларуския център на информационните технологии Валерий Цепкало. Този бивш приближен на режима, на когото властите попречиха да се яви на президентските избори на 9 август, неотдавна намери убежище в Полша, припомня АФП.