Новият руски кредит в размер на 1,5 милиарда долара не трябва да се тълкува като намеса в делата на Беларус. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, обобщавайки резултатите от срещата на върха между Владимир Путин и Александър Лукашенко, провела се в руския курорт Сочи, предадоха световните агенции.

Част от новия кредит ще бъде използван за рефинансиране на предишни дългове на Беларус, поясни Песков.

Говорителят на Кремъл обаче даде да се разбере, че Русия няма да прави изключение за Минск при връщането на заема от 1,5 милиарда долара. Кредитът ще трябва да бъде обслужван като всеки друг, каза Песков.

Той добави, че двамата ръководители са обсъдили и енергийните доставки между двете страни, но отказа да даде повече подробности.

По думите на Песков, Путин и Лукашенко не са обсъждали разполагане на руска военна база в Беларус.

Лукашенко е потвърдил пред Путин, че иска да промени беларуската конституция, заяви още Песков.

Двамата лидери са обсъждали и доставката на енергоносители и резултатите от тези разговори са били конструктивни.

Двамата президенти ще поръчат на ръководителите на съответните администрации да подготвят предложение за премахване на ограничителните мерки в сферата на транспорта и да бъдат възстановени транспортните връзки между Русия и Беларус.

На срещата в Сочи Путин заяви, че е предложил на Лукашенко да положи усилия за възстановяване на стокообмена, който е намалял през пандемията от коронавирус.

Същевременно руският президент отбеляза, че в целия свят има спад на стокообмена заради Ковид-19.

Путин подчерта пред Лукашенко, че Русия остава най-големият инвеститор в Беларус.